En ny hemsida ska hjälpa skolor i arbetet med att förebygga attacker. Arkivbild.
En ny hemsida ska hjälpa skolor i arbetet med att förebygga attacker. Arkivbild. - Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Hemsida hjälper skolor att förebygga attacker

Att helt och hållet förhindra skolattacker är ett omöjligt uppdrag. Men en ny hemsida ska hjälpa skolor i det förebyggande arbetet. Vi har försökt samla all information där, säger Sari Römpötti på Centrum mot våldsbejakande extremism.


Det vilar ett stort ansvar på skolpersonal för att förebygga attacker, likt den som skedde i Finland på tisdagen, även om olika myndigheter också ska dra ett tungt lass.

Skolanställda har störst möjlighet att fånga upp och uppmärksamma elever som mår dåligt och som kan tänkas planera olika typer av dåd – men det är ett svårt arbete.

För att lätta på bördan har Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE) tillsammans med en rad myndigheter tagit fram hemsidan Skolattack.se, där allt från information till stöd och råd finns att tillgå.

— Vi har tagit fram Skolattack.se för att det ska vara enklare att hitta information. Och för att samverkan mellan olika parter ska bli bättre. Tidigare var samverkan bristande, säger Sari Römpötti, senior rådgivare på CVE, till TT.

Römpötti säger att det är viktigt att skolpersonal som känner oro för en elev delar med sig av den, först och främst till kollegor och rektor. Hon understryker också att det är angeläget att göra orosanmälan till socialtjänsten.

— Det är så klart mycket bättre att ta kontakt en gång för mycket, säger hon.

CVE, som tidigare fått regeringsuppdrag att motverka skoldåd, har även tagit fram ett metodstöd, som består av en kunskapsöversikt och ett samtalsstöd, anpassat för att hantera oro för en elev.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!