Det behövs en 'lantbrukarlumpen' enligt Centerpartiet. Arkivbild.
Det behövs en 'lantbrukarlumpen' enligt Centerpartiet. Arkivbild. - Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

C: Utöka civilplikten till lantbruket

Centerpartiet vill att civilplikten breddas till att omfatta svensk livsmedelsproduktion. Vi behöver en lantbrukarlumpen, säger partiledaren Muharrem Demirok.


Förmågan att hantera höjd beredskap och ytterst krig behöver stärkas på bred front, enligt regeringen. Därför har man aktiverat civilplikten för kommunal räddningstjänst och elförsörjning.

Nu vill C att den utökas till att omfatta de gröna näringarna.

— Precis som vi är oerhört beroende av energiproduktion så är livsmedelsförsörjningen helt avgörande för att vi ska klara oss i kris eller krig, säger Demirok.

Lantbruket har redan i dag svårt att hitta utbildad personal. Under pandemin såg man hur sårbar sektorn är när arbetskraftens rörlighet begränsades, enligt Centern.

Regeringen har tillsatt en utredning om hur personalförsörjningen inom det civila försvaret ska bli hållbar på lång sikt. Den ska vara klar 2025.

Demirok menar att det måste finnas fler alternativ än att göra värnplikten.

— Fler kommer att behöva bli inkallade i Sverige till att göra sin plikt för sitt land. Då måste det finnas alternativ för fler att välja inom civilplikten. Då är "lantbrukarlumpen" en möjlighet.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!