PSA-prov i form av ett blodprov för att upptäcka prostatacancer. Arkivbild.
PSA-prov i form av ett blodprov för att upptäcka prostatacancer. Arkivbild. - Foto: Dan Hansson/SvD/ TT

Män lever längre – fler får prostatacancer

Om 20 år kan 330 män i timmen få besked om att de har prostatacancer. Det visar nya beräkningar som pekar mot en fördubbling av antalet fall globalt. Det är en bieffekt av att män lever längre, säger Ola Bratt, professor i urologi och klinisk cancerepidemiologi vid Göteborgs universitet.


2020 var det totala antalet bekräftade fall av prostatacancer 1,4 miljoner och 2040 väntas den siffran ligga på 2,9 miljoner.

Då beräknas 330 män i timmen världen över få besked om att de har prostatacancer. Den dystra prognosen framgår i en ny rapport som publicerats i tidskriften The Lancet.

Eller är prognosen så dyster? Inte om man ska tro Ola Bratt, professor i urologi och klinisk cancerepidemiologi vid Göteborgs universitet, som tycker att det är viktigt att inte blåsa upp det till något negativt.

— Det är en bieffekt av något positivt – att män i låg- och medelinkomstländer lever längre, säger han till TT.

— Ju längre vi lever desto mer drabbas vi av olika sjukdomar. De stora sjukdomarna har alltid avlöst varandra.

Ökad livslängd

Den explosionsartade ökningen förklaras alltså av den ökande åldern och medellivslängden i världen. De flesta som diagnosticeras med prostatacancer är över 70 år och när världens befolkning blir allt äldre riskerar helt enkelt också fler att drabbas.

Men med större medvetenhet kring sjukdomen, samt tillgång till tester och tidigt ställda diagnoser, kan man ändå rädda liv, enligt studien.

— Vi vet att den här ökningen av fall kommer, så vi måste börja planera och vidta åtgärder nu, säger rapportens huvudförfattare Nick James till The Guardian.

Kissa ofta

Bratt menar att det är enkelt att i teorin se vad som behöver göras i de länder som tidigare har haft en låg medellivslängd. I praktiken är det desto svårare.

— Det är en sak att vi vet vad som är bra, en annan sak att få det på plats.

Vanliga symptom på prostatacancer är bland andra att man behöver kissa ofta, att det dröjer innan urinen kommer och blod i urinen.

Prostatacancer är redan den vanligaste cancerformen bland män i ett hundratal länder.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!