Omkring 20 000 personer i Sverige drabbas av hjärtinfarkt varje år. Arkivbild.
Omkring 20 000 personer i Sverige drabbas av hjärtinfarkt varje år. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Tusentals svenskar får onödig hjärtmedicin

Tusentals svenska patienter som skrivs ut från sjukhus efter hjärtinfarkt får betablockerare i onödan, enligt en ny studie. ”Jag är övertygad om att det här kommer att påverka framtida praxis”, säger forskningsledaren Tomas Jernberg.


Personer som drabbats av akut hjärtinfarkt får vanligen betablockerare efter sjukhusvistelsen. En ny studie som publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine visar att omkring hälften av patienterna – de som fått en liten hjärtinfarkt med bibehållen hjärtfunktion efteråt – medicineras i onödan. I Sverige får cirka 20 000 personer hjärtinfarkt varje år.

"Oftast brukar nya studier leda till att patienterna ska ta ytterligare ett läkemedel. Men i det här fallet så innebär det att patienterna ska ta ett läkemedel mindre", säger Tomas Jernberg, professor vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Karolinska institutet (KI).

Studien, som letts av forskare vid KI samt Uppsala och Lunds universitet, omfattar drygt 5 000 patienter vid 45 sjukhus i Sverige, Estland och Nya Zeeland. Den inleddes i september 2017 och följdes upp i november 2023.

Då hade 7,9 procent av patienterna som fått betablockerare antingen dött eller fått ny hjärtinfarkt. Det kan jämföras med 8,3 procent av dem som inte fått betablockerare, en skillnad som inte är statistiskt signifikant.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!