Tjugoåringen (höger), 19 år vid mordet, chattade efter skjutningen med en högt uppsatt gängman (vänster) som senare sköts ihjäl i Irak. Bilder från polisens förundersökning.
Tjugoåringen (höger), 19 år vid mordet, chattade efter skjutningen med en högt uppsatt gängman (vänster) som senare sköts ihjäl i Irak. Bilder från polisens förundersökning. - Foto: Polisen

Två döms för mordet på gängledarens mamma

Mamman till en ledargestalt i Foxtrotnätverket sköts ihjäl i sitt hem i vad som beskrivs som en "nyckelpunkt" i en blodig internkonflikt. Nu döms en 20-åring till livstids fängelse och utvisning och en 16-åring till fyra års sluten ungdomsvård för mord.


"Mordet kan närmast karaktäriseras som en ren avrättning, och har utlöst en kedja av våldsamma hämndaktioner", säger Jenny Forkman, chefsrådman vid Uppsala tingsrätt, i ett pressmeddelande.

Det är enligt tingsrätten klarlagt att 20-åringen höll i vapnet. Pojken, som var 15 år vid tidpunkten, anses dock ha varit så pass delaktig att även han ska dömas för mord.

"Hade han fyllt 18 år hade även han dömts till livstids fängelse, trots att det inte var han som sköt", säger Forkman.

Det var natten mot den 7 september som kvinnan i 60-årsåldern hittades av sin man i hemmet i Uppsala. Hon hade då legat död i flera timmar, ihjälskjuten med ett skott i bröstet avlossat genom ett fönster.

"Nyckelpunkt"

Kvinnan var mamma till en gängtopp i Foxtrotnätverket som hamnat i en blodig konflikt med ledaren Rawa Majid. Åklagare Erik Grönvall pekade under rättegången ut mordet, som följdes av en lång rad hämnddåd, som en "nyckelpunkt" i den blodiga internkonflikten inom nätverket.

Av chattar som säkrats i de båda torpedernas telefoner framgår att de skickades ut för att mörda så många som möjligt och lovades mer pengar ju fler ur gängtoppens familj som dödades. Mamman blev deras enda offer.

Det framgår även av chattarna att de hade kontakt med två högt uppsatta män på Majids sida av konflikten både före och efter mordet. Båda två har sedan dess skjutits ihjäl, i Sarajevo respektive Bagdad, dåd som enligt flera medier kopplas till personer nära kvinnans son.

Greps med mordvapen

De morddömda greps morgonen efter dådet med mordvapnet på ett hotellrum. På 20-åringens kläder fanns krutrester och hans dna fanns på vapnet. Åklagare Grönvall yrkade på att även pojken skulle dömas för mordet – till sex års fängelse.

— Min åsikt är att det finns synnerliga skäl, sade Grönvall under sin slutplädering och lyfte att pojken aktivt letat efter morduppdrag.

En 29-årig man som suttit i fängelse med Rawa Majid döms till sju år och sex månaders fängelse för medhjälp till mord. Han har enligt åklagaren bokat boende och fört över pengar till de misstänkta mördarna.

En 23-årig kvinna döms till fängelse i två år och två månader för grovt vapenbrott och en 22-årig man får ett års fängelse för stämpling till grovt vapenbrott.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!