Rättegången för mordet hölls i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Bild från första förhandlingsdagen.
Rättegången för mordet hölls i Attunda tingsrätt i Sollentuna. Bild från första förhandlingsdagen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Två döms för mordet: "En lättnad för familjen"

En ung man och en tonårspojke fälls för höstens mord på mamman till en gängledare. Utfallet beskrivs efter en lång och prövande rättegång som en lättnad för familjen. Domen kommer dock att överklagas till hovrätten.


En 20-årig man döms till livstids fängelse och en 16-årig pojke döms till fyra års sluten ungdomsvård för mordet på kvinnan i Uppsala i höstas. Enligt tingsrätten sköts hon ihjäl endast eftersom hon var mamma till en gängkriminell man i konflikt med Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid.

— Det är en lättnad för familjen i dag så klart, att i vart fall tingsrättsprocessen är avslutad och att de har fällts till ansvar på det sätt som vi hoppades, säger familjens målsägandebiträde Kronje Samuelsson.

Svår rättegång

Rättegången, som omgärdades av hög säkerhet med beväpnad polis på plats varje dag och en stor medial uppmärksamhet, har varit svår för familjen, säger han.

— Inte nog inte med att de ska delta vid en förhandling om mordet på deras mamma och maka, det har även uppmärksammats på ett sätt som man inte är van vid, säger Samuelsson.

— Självklart har det varit väldigt jobbigt. Som målsägande är man inte heller en del av förundersökningen på samma sätt som en misstänkt, utan det är egentligen först vid förhandlingen som alla detaljer har framkommit, säger han vidare.

Advokat Viktor Isero, som företräder 20-åringen som enligt tingsrätten avlossade det dödande skottet, säger att domen kommer att överklagas.

— Mot bakgrund av att klienten har förnekat gärningen under hela utredningen så är han missnöjd med att han döms.

Både nekar

Mannen har förnekat både att han befattat sig med mordvapnet och att han var på mordplatsen.

— Vi har pekat på att det finns luckor i utredningen, framför allt kring vad som har hänt på brottsplatsen. Därför finns det utrymme för alternativa förklaringar som inte går att utesluta, säger Isero.

Även den 16-åring som döms för mord till fyra års sluten ungdomsvård har förnekat att han var inblandad i mordet.

Han medger att han körde 20-åringen till brottsplatsen men han ska ha varit tydlig med att han inte ville delta då han förstod att kvinnan skulle skjutas, säger hans advokat Bo Karlsson.

— Han borde inte dömas för mord, det är vår uppfattning.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!