Stora delar av värdefull natur har skövlats för att göra plats för bomullsplantage. Här i Correntina, i Bahia i Brasilien, i juni 2023.
Stora delar av värdefull natur har skövlats för att göra plats för bomullsplantage. Här i Correntina, i Bahia i Brasilien, i juni 2023. - Foto: Thomas Bauer/Earthsight 2023/TT

H&M och Zara kopplas till miljöförstöring

Plagg från H&M och Zara innehåller bomull från mark som utsatts för omfattande skövling, våld och miljöförstöring. Detta trots märkningar om bra och etisk bomull, enligt en granskning av miljöorganisationen Earthsight.


Fakta: Gigantiska modeföretag

H&M och Inditex, som äger bland andra Zara, Pull& Bear, Bershka och Massimo Dutti, är världens största klädföretag. Enligt Earthsight hade de 2022 en gemensam vinst på omkring 41 miljarder amerikanska dollar.

H&M har 4 400 butiker globalt och Zara och andra Inditexmärken har omkring 6 000.

Källa: Earthsight

H&M och Inditex, som äger bland annat Zara och Pull&Bear, brister grovt i ansvar enligt en granskning av organisationen Earthsight. Trots att bomullen i deras plagg är certifierad med “Better Cotton” finns många etiska och miljömässiga tveksamheter, enligt Earthsight som granskat bomullsindustrin under ett års tid.

Enligt rapporten har omkring 800 000 ton icke-etisk bomull från den känsliga och redan hårt ansatta Cerradosavannen i Brasilien kunnat spåras till plagg som säljs i svenska H&M- och Zara-butiker.

Lokalbefolkning vittnar om hur de och deras boskap har förts bort från sin mark och tvingats upplåta den till stora företag som tjänar stora pengar på bomullsodlingen.

Mark i Brasilien skövlas för att ge plats åt plantager där bomull odlas. Bomullen används sedan för att göra kläder till bland annat H&M och Zara.

Spårat bomull

Genom kartläggningen har de spårat bomull hos klädkedjorna via textilfabriker i Asien tillbaka till plantage som finns på mark som stora företag olovligen tagit från lokalbefolkningen i Brasilien.

Rapporten bygger på granskningar av bland annat fraktdokument, tusentals domstolsdokument och satellitbilder liksom intervjuer med lokalbefolkning som vittnar om våld. Medarbetare från Earthsight har också deltagit undercover på platser där bomullen säljs för att syna kedjan från bomullsplanta till färdigt plagg.

Bomull skördas på ett plantage i Bahia i Brasilien i juni 2023.

Utsatt savannområde

Savannområdet där bomullen odlas hade tidigare en omfattande biologisk mångfald och delar av den är redan utsatt efter att ha omvandlats för soja- och nötköttsproduktion.

Över hälften av marken i Cerradon har enligt rapporten skövlats för storskaligt jordbruk. Förutom att skövlingen i sig medför omfattande klimatpåverkan så kräver bomullsplantager miljarder liter färskvatten och besprutas med stora mängder miljöfarliga bekämpningsmedel.

Bomullen skördas och säljs till textil- och klädfabriker framför allt i Asien.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!