En H&M-butik i Stockholm. Arkivbild.
En H&M-butik i Stockholm. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

H&M: Vi har brustit i ansvar

H&M kritiseras för att använda bomull som odlas på skövlad mark utan hänsyn till mänskliga rättigheter och miljö. Vi har brustit, det är ingen tvekan om det, säger Marcus Hartmann, hållbarhetsansvarig på H&M Norden.


I en omfattande granskning från den brittiska miljöorganisationen Earthsight kritiseras klädjättarna H&M och Zara för att använda icke-etisk bomull i sina plagg. Bomull som odlas på biologiskt känslig mark i Brasilien som skövlats och tagits från lokalbefolkningen.

Plantagen där bomullen odlas arbetar enligt särskilda standarder som tagits fram av organisationen Better Cotton. Better Cotton ska garantera att bomullen framställts på ett etiskt och hållbart sätt, men rapporten visar på omfattande brister.

Marcus Hartmann, hållbarhetsansvarig för H&M Norden, säger att de välkomnar rapporten och tar innehållet på största allvar.

— Så fort vi fick indikationer på rapportens innehåll tog vi kontakt med Better Cotton som nu gör en tredjepartsgranskning för att gå till botten med vad som har hänt.

Oavsett Better Cotton, vad är H&M:s ansvar för underleverantörerna?

— Vi har absolut ett ansvar för hela vår värdekedja, det råder ingen tvekan om det. Det är därför vi tar den här typen av rapporter på stort allvar. Det är ingen tvekan om att både standarder och spårbarhet måste förbättras.

Vad säger du till konsumenterna som kanske känner sig lurade?

— Vi har brustit och behöver se till att standarderna stärks så att vi kan fortsätta med bomull som håller en hög nivå.

Kan ni stoppa de fabriker som syr era kläder från att använda bomull från de utpekade plantagerna?

— Det är jag inte rätt person att svara på. Men i sådana här fall är många organisationer överens om att man ska fortsätta att göra det bättre och inte bara lämna. Nu har vi bra information om vad vi kan förbättra.

I ett mejlsvar till TT skriver en talesperson för Better Cotton att de efter att de uppmärksammats på granskningen inlett en diskussion och ska försöka hitta sätt att stärka sina standarder.

"Efter att vi fått kännedom om problemen har vi initierat en granskning utförd av en tredjepart av de tre inblandade plantagen", står det i mejlet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!