Den nya hjälmen (till vänster) är något större än den gamla för att ge samma skydd som en vanlig ridhjälm.
Den nya hjälmen (till vänster) är något större än den gamla för att ge samma skydd som en vanlig ridhjälm. - Foto: Leif Blom/TT, Svekon/Försvarsmakten

Nya paradhjälmar – lite större, mycket säkrare

Den ska se ut som originalet, men ändå uppfylla moderna säkerhetskrav. Nu finns en prototyp för hur beridna högvaktens nya paradhjälmar ska se ut.


Fakta: Beridna högvakten

Beriden vakttjänst är en tradition med rötter från 1700-talet.

De beridna vaktparaderna genomförs av Försvarsmakten, Livgardets dragonmusikkår (LDK) och Livskvadronen från Livgardet.

Den tidigare paradhjälmen är en del av uniformsutrustningen och tillhör en paraduniform från år 1895 (modell äldre).

Flera modifieringar av den gamla hjälmen har gjorts genom åren. Den senaste år 2000. Fram till våren 2023 pågick ett projekt för att förbättra den gamla paradhjälmen med ny säkrare inredning, dock utan Mips-skydd.

Källa: Försvarsmakten, Beridna högvakten

— Den nya hjälmen är ungefär 15 procent större, men de som inte vet det kommer inte att se någon skillnad, säger major Hans Augustin, regementsceremoniofficer vid Livgardet och projektledare för de nya hjälmarna.

Storleksskillnaden kommer sig av att den ska ge samma skydd som en vanlig ridhjälm.

Det var förra året som det blev stopp för paradhjälmarna sedan Arbetsmiljöverket konstaterat att de hade allvarliga säkerhetsbrister. I stället köptes 200 vanliga svarta ridhjälmar in för att användas av personal till häst.

De nya hjälmarna, som fått namnet paradridhjälm, kommer att vara klara att använda tidigast våren 2025, beroende på tillverkningstid.

— Det tar viss tid att tillverka en helt ny produkt. Det finns ju ingenting på marknaden som liknar det här, säger Hans Augustin.

Det är bara den ridande personalen som kommer att ha den nya hjälmen. Den gamla kommer att vara kvar och användas vid alla parader som genomförs till fots i paraduniform modell 1895.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!