Anna Kinberg Batra i samband med att hon presenterades som ny landshövding i Stockholm. Arkivbild.
Anna Kinberg Batra i samband med att hon presenterades som ny landshövding i Stockholm. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Mejlen visar: Kinberg Batra handplockade vännen

Nya uppgifter framkommer kring hur landshövding Anna Kinberg Batra plockat in två vänner till toppjobb på Stockholms länsstyrelse. I ett mejl pekar hon ut en specifik person hon kände sedan länge som sedan fick jobbet.


Aftonbladet har tagit del av mejl där Kinberg Batra skriver: "Nu skulle jag vilja anlita XX för båda ovanstående processer och har därför bett honom om offert för möjligt samarbete".

I mejlet betonar hon också att de två har känt varandra länge, arbetat ihop och haft kontakt till och från i över 20 år.

Tjänsten ifråga upphandlades aldrig och den person som Kinberg Batra rekommenderade anställdes med en månadslön på 90 000 kronor.

Ärendet har sedan tidigare anmälts och ligger nu hos riksenheten mot korruption.

Anna Kinberg Batra har också medgett att det blivit fel.

— Det är klart att jag i efterhand tycker att det här inte blev bra. Det väcker frågor om hur vi jobbar, hur jag jobbar, sade hon till TV4 Nyheterna i tisdags.

Det pågår en intern granskning av händelserna. Socialdemokraterna kräver nu en extern utredning av vad som hänt.

— Regeringen måste ta det här ansvaret nu och behöver noga fundera över om det här är en situation som överhuvudtaget går att rädda, säger före detta civilminister Ida Karkiainen (S), till TV4 Nyheterna.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!