Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén och toppkandidaten till EU-valet, Alice Bah Kuhnke, presenterar partiets valmanifest till EU-valet 2024.
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén och toppkandidaten till EU-valet, Alice Bah Kuhnke, presenterar partiets valmanifest till EU-valet 2024. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

MP: Stoppa miljarder i fossila subventioner

Miljöpartiet kräver ett stopp för alla fossila subventioner i EU. Det handlar om närmare 50 miljarder euro varje år. Vi kan lägga de här miljarderna på lantbrukarna, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.


Miljöpartiets fokus i EU- valet kommer att ligga på klimat, natur och demokrati.

— Det här är ett ödesval för klimatet och naturen, säger språkröret Daniel Helldén på en pressträff där partiets valmanifest presenteras.

Ett prioriterat område för MP är att ta bort de subventioner inom EU som går till fossila bränslen. Enligt MP rör det sig om 50 miljarder euro per år i olika stöd som både betalas ut från EU men också från olika medlemsländer.

Bönder protesterar

Pengarna vill MP omfördela så att de i stället går till den gröna omställningen. I Sverige vill partiet specifikt avsätta två miljarder kronor för en omställning inom skogs- och lantbruk.

— Runt om i Europa protesterar bönder, också i Sverige. Vi förstår att de är djupt oroliga. De ser sina kostnader öka och intäkter minska, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

— Många skogsägare får inte lönsamhet på något annat sätt än att avverka i en takt som inte är hållbar.

Hon menar att högerns enda svar är att sänka dieselpriserna.

— Det är en enögd idé som låser fast EU:s och Sveriges befolkning i ett fossilberoende, i stället för att ta oss ut på andra sidan.

"Fruktansvärd bild"

Bah Kuhnke är också oroad över att högerextrema partier kan få alltmer makt i EU-parlamentet efter valet.

— Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp över vad de vill med EU.

Hon tycker att människor behöver förstå allvaret när EPP, den partigrupp i EU-parlamentet där Kristdemokraterna och Moderaterna ingår, säger att de vill samarbeta högerut.

Miljöpartiet vill bland annat arbeta för en "lex Orbán" i EU för att säkra demokratin inom unionen. I vintras hotade Viktor Orbán att lägga in sitt veto i rådet för fortsatt ekonomiskt stöd till Ukraina. MP vill därför avskaffa vetorätten i ministerrådet för beslut som rör utrikes- och säkerhetsfrågor.

— Han har gång på gång förhalat det livsavgörande stödet till Ukraina, för han går Putins ärenden. Risken är att vi efter EU-valet kommer ha fler regeringar som går Putins ärenden, säger Bah Kuhnke.

TT
/
/
/
EU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!