Tillslaget i Norvik hamn i Nynäshamn gjordes i samverkan mellan Åklagarmyndigheten, polisen och Tullverket. Arkivbild.
Tillslaget i Norvik hamn i Nynäshamn gjordes i samverkan mellan Åklagarmyndigheten, polisen och Tullverket. Arkivbild. - Foto: Tim Aro/TT

"Inga problem att ersätta ett ton kokain"

Jättebeslaget av kokain vid Norvik hamn kan vara ett av de största som har gjorts i Sverige. Trots det har beslaget endast en liten effekt på marknaden, bedömer narkotikapolisen Lennart Karlsson. Tillgången på kokain är oerhört god, säger han.


Fakta: Förra årets knarkbeslag

Så ökade knarkbeslagen mellan 2022 och 2023

• Cannabis ökade från 2 285 kilo till 7 187 kilo.

• Amfetamin ökade från 548 kilo till 1 162 kilo.

• Kokain ökade från 822 kilo till 1 303 kilo.

• Heroin ökade från 8,3 kilo till 11,7 kilo.

Källa: Tullverket

Det var tidigt på torsdagsmorgonen i förra veckan som polisen och Tullverket slog till i Norvik hamn i Nynäshamn söder om Stockholm. Flera personer greps och sex personer mellan 17 och 25 år häktades under helgen misstänkta för inblandning i synnerligen grovt narkotikabrott.

Enligt uppgift till Aftonbladet och SVT Nyheter beslagtogs närmare 1,5 ton misstänkt kokain i insatsen. Siffran har inte bekräftats.

— Jag vill vara säker på om vilken mängd det rör sig om innan jag går ut med informationen. Men tullen har snabbtestat och det har gett utslag på kokain, säger åklagare Andreas Nyberg.

En del av det kokain som beslagtogs under 2023 visades upp vid en pressträff på Tullverket i Malmö i februari.

Begränsad effekt

Skulle siffran stämma så överskrider beslaget de 1,3 ton som Tullverket tog under hela 2023, vilket i sig var en kraftig ökning från 2022. Trots det får det på det stora hela bara liten effekt på den svenska marknaden, säger Lennart Karlsson, ordförande i Svenska narkotikapolisföreningen.

— Det finns oerhörda mängder kokain i omlopp och det är generellt sett inga större problem att ersätta ett parti i den storleken. Det produceras rekordmycket kokain just nu och det skeppas rekordmycket till Europa.

Om siffran stämmer bedömer han att allt kokain sannolikt inte var avsett för den svenska marknaden. Tullverket och polisen har tidigare varnat för att Sverige blivit ett transitland för smuggling av inte minst kokain.

Räknar med svinn

— Man ska veta att de organisationer som pysslar med det här räknar med ett visst svinn. Man tänker att det här är hisnande mängder, men det finns extremt god tillgång på kokain.

Det kommer alltså inte leda till "kokainbrist" i Sverige?

— Nej, absolut inte.

Däremot kan det på kort sikt få effekt för den grupp som ligger bakom transporten, eftersom det rör sig om en stor ekonomisk förlust. Slutpriset för kokain i Sverige ligger på mellan 800–900 kronor per gram, säger Lennart Karlsson.

— Inget nätverk vill förlora den mängden narkotika. Det trasar sönder deras logistik och de tvingas göra förändringar, därmed fördröjs också fortsatta narkotikaleveranser. Det är vinsten man gör.

TT
/
/
/
SVT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!