En tredjedel av alla bilar som blir efterlysta försvinner spårlöst. Arkivbild.
En tredjedel av alla bilar som blir efterlysta försvinner spårlöst. Arkivbild. - Foto: Rawel Flato/TT

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.


Fakta: Bilbrottsligheten 2023

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes i fjol 54 393 bilbrott, en nedgång med sju procent jämfört med 2022.

Samtidigt försvann var tredje bil som efterlystes (1 939 av 6 140 efterlysta bilar) spårlöst.

Bilbrotten kostade samhället 687 miljoner kronor under 2023 och kostnaden för all fordonsbrottslighet hamnade på över 1,1 miljarder kronor, enligt branschorganisationen Svensk försäkring.

Källa: If.

Det är fortfarande främst internationella ligor som begår bilbrott i Sverige, skriver If i sin årsrapport om bilbrott.

Uppskattningsvis 90 procent av stöldgodset förs utomlands och en tredjedel av bilarna som efterlystes förra året, nästan 2 000 bilar, är spårlöst försvunna. Det är den högsta siffran hittills enligt försäkringsbolaget.

Enligt Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket, är ett av problemen i dag att myndigheten inte har befogenhet att aktivt leta efter stöldgods i den utgående trafiken.

Det gör att stöldgods enbart kan upptäckas som bifynd när de letar efter exempelvis narkotika, vapen eller gods som omfattas av sanktionerna mot Ryssland.

"Minska frustrationen"

Petersson välkomnar därför regeringens planer på att kriminalisera utförsel av stöldgods.

— Det ser ut som att det kan klubbas igenom i höst, så att vi får ett lagstadgat stöd att leta efter stöldgods bland det utgående godset, säger han.

— Vi behöver mer resurser för att klara det uppdraget. Men det går ju att göra lite även under resans gång. Det skulle minska frustrationen hos medarbetarna.

Stora kostnader

Enligt If har bilbrottsligheten generellt sett minskat de senaste tio åren. Kostnaderna för samhället har dock inte gått ner i samma takt.

Skadekostnaderna för all fordonsbrottslighet landade på över 1,1 miljarder kronor i fjol, enligt statistik från branschorganisationen Svensk försäkring.

"Brottslingarna jobbar mer systematiskt och mer målinriktat. Även om antalet brott går ned så minskar inte kostnaden för brotten som vi försäkringsbolag och våra kunder får betala", säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If, i ett pressmeddelande.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!