Värnpliktiga soldater framför ett Stridsfordon 90 på Södra Skånska Regementet P 7. Arkivbild.
Värnpliktiga soldater framför ett Stridsfordon 90 på Södra Skånska Regementet P 7. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Värnpliktiga i Natoinsats – besked dröjer

Försvarsmakten väntas behöva färdigutbildade värnpliktiga i det svenska bidraget till Natostyrkan i Lettland. Men besked dröjer om värnplikt ska få användas för att få soldater till fredstida insatser utomlands.


Försvarsberedningen, där alla partier är med, har haft i uppdrag att bland annat ta ställning till om hur färdigutbildade värnpliktiga ska få användas i Natos kollektiva försvar. Både i fred och i krig.

Men något svar kommer inte när beredningens rapport presenteras på fredag. Frågan har visat sig vara mer komplex än vad man trott, inte bara juridiskt.

Hanna Gunnarsson, Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson, pekar på att det är en stor praktisk fråga för den enskilde om man, utan att själv ha valt det, ska tillbringa månader utomlands.

— Man lämnar sitt hem, sin familj, sitt ordinarie jobb, säger hon.

Kan bli strid

En annan aspekt, som beredningen enligt uppgift till TT har diskuterat, är vad det skulle innebära om värnpliktiga används i Lettland i en insats som börjar i fred, men som övergår i ett skarpt läge med strider.

Vänsterpartiets linje är att fredstida insatser utomlands ska lösas på samma sätt som Sverige gjort tidigare, innan Natomedlemskapet. Det vill säga att deltagande ska vara frivilligt och bygga på en anställning.

Regeringen har hänvisat frågor om värnpliktiga i Natoinsatser till försvarsberedningen. Nu bollas frågan tillbaka.

Enligt uppgift till TT kommer beredningens rapport att konstatera att frågan behöver belysas ytterligare. I den understryks vikten av att nå så bred politisk enighet som möjligt, till exempel genom att låta en parlamentarisk grupp ta sig an frågan.

Få lön?

Gunnarsson pekar på att värnplikten har stort stöd i Sverige, eftersom det handlar om att alla måste vara med och försvara Sverige i ett allvarligt läge.

— Men om vi använder den i ett läge där folk inte uppfattar någon krigsfara mot Sverige, då finns en risk för att legitimiteten minskar.

Kristdemokraterna (KD) anser att de som mönstrar ska kunna tas ut till värnpliktsutbildning med efterföljande tjänst i Lettland i sex månader.

— Då ska man få ersättning som om man vore heltidsanställd. Det tror jag kommer vara väldigt uppskattat och populärt hos de här ungdomarna, säger KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson.

Han tror att en sådan tjänst i praktiken blir frivillig för de flesta, eftersom man oftast får fler alternativ att välja på vid mönstringen.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!