Skador på en busskur efter skottlossningen i Farsta i södra Stockholm den 10 juni 2023, då två personer dödades.
Skador på en busskur efter skottlossningen i Farsta i södra Stockholm den 10 juni 2023, då två personer dödades. - Foto: Anders Wiklund/TT

Flydde i panik – ville inte bli skjuten i ryggen

Skräckslagna människor flydde i panik när vild skottlossning utbröt vid tunnelbanestationen i Farsta. Flera av dem berättar nu i tingsrätten om sin upplevelser vid dubbelmordet. När jag sprang tänkte jag bara, det får inte ske i dag, jag vill inte bli skjuten i ryggen, sade en kvinna.


En 15-årig pojke och en 43-årig man dog och ytterligare fyra människor skadades av kulor eller splitter när en man öppnade eld med automatvapen mot en folksamling utanför tunnelbanestationen i södra Stockholm kvällen den 10 juni i fjol.

Ytterligare 13 personer riskerade att träffas, enligt åtalet.

Rättegången mot de fyra unga män som är åtalade efter skjutningen inleddes i förra veckan och fortsatte under torsdagen med målsägandeförhör. En kompis till 15-åringen berättade att han först hörde skrik, sedan skott.

— Vi kollade runt, sedan bara sprang alla iväg, sade pojken, som skadades av splitter i benet.

— Medan jag sprang kände jag hur det brände på huden.

Träffades i benet

En annan pojke som var på platsen träffades av en kula strax ovanför knät.

— Ljudet var så högt, det lät som smällare, sade pojken, i dag 16 år gammal.

Han flydde in i en närliggande pizzeria och upptäckte först då sin skada.

— Det var hål i mina byxor på vänsterbenet. Jag såg lite blod, då förstod jag att jag hade blivit skjuten.

En kvinna som satt vid en bänk i närheten såg när skytten anlände till platsen i en orange BMW. Den parkerade precis vid henne.

— Sedan öppnades bilen och jag såg att någon satt i passagerarsättet. Sedan såg jag att han hade ett väldigt långt skjutvapen, berättade kvinnan i rätten.

Hon tänkte att det kanske var en filminspelning, eller ett skämt.

— Men när han klev ur bilen och lyfte vapnet med händerna, då hörde jag skotten. Då visste jag att det här var på riktigt.

Kvinnan flydde i panik. Hon ramlade, men tog sig upp och sprang vidare.

— Jag hörde konstant skottlossning, väldigt högt: pang, pang, pang, pang.

Bild från polisens kroppskamera i samband med biljakten på E4. En av poliserna drog sitt tjänstevapen då han såg att de misstänkta hanterade ett automatvapen i bilen.

Jagades på E4

Skytten greps en stund senare tillsammans med föraren, sedan flyktbilen havererat efter en dramatisk jakt på E4. Enligt åtalet ska skytten ha höjt vapnet mot den efterföljande polisbilen, vilket poliserna vittnade om i rätten.

— Jag är mentalt förbered för att dö på jobbet, men jag vet att jag tänkte att "det är i dag jag inte kommer hem", berättade en av poliserna.

Skytten har erkänt morden men övriga åtalade förnekar.

Utredningen har inte med säkerhet kunnat fastställa vem som var måltavla i Farsta, men enligt åklagaren var det nätverket Foxtrot som beställde dådet som en del i en konflikt med Dalennätverket.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!