Ett utbildningsföretag anklagas för att ha överdrivit branschens behov av utbildning. Arkivbild.
Ett utbildningsföretag anklagas för att ha överdrivit branschens behov av utbildning. Arkivbild. - Foto: Tim Aro/TT

Branschkritik mot miljonbidrag till utbildning

Utbildningsföretaget Grit Academy hävdar att det behövs mer än 800 nya filmklippare. En kraftig överdrift enligt branschen – men företaget har beviljats mångmiljonbidrag för att starta nya utbildningar.


Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat företaget 13,7 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Men de branschföretag som Grit Academy hänvisar till i sin ansökan tar avstånd från uppgifterna om det stora utbildningsbehovet.

I ett brev till myndigheten riktar 27 personer från tv- och filmbranschen hård kritik mot utbildningsföretaget, rapporterar Dagens Nyheter.

"Så som ansökan är utförd och med tanke på att inget är förankrat med någon av oss framstår detta som ett bedrägeri mot Myndigheten för yrkeshögskolan", skriver de.

I ansökan påstås exempelvis att Nova Film i Genarp, som i dag har två anställda, behöver anställa 180 klippare. SVT i Malmö, som i dag har 14 klippare, påstås behöva anställa ytterligare 100.

Även organisationen Svenska Filmklippare och Arbetsförmedlingen avfärdar uppgifterna och uppger för DN att behovet tvärtom ser ut att minska framöver.

— Det är upp till Grit Academy att se till att utbildningen har en stark arbetslivsanknytning och har de inte det kommer vår tillsynsenhet ta vid där, säger Malin Zakrisson på Myndigheten för yrkeshögskolan till SVT.

TT
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!