Statsminister Ulf Kristersson (M) och Danmarks statsminister Mette Frederiksen fick en uppvisning av stridsfordon 90.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Danmarks statsminister Mette Frederiksen fick en uppvisning av stridsfordon 90. - Foto: Jessica Gow/TT

Frederiksen: F-16 till Ukraina närmar sig

Den danska leveransen av F-16-stridsflyg till Ukraina närmar sig. Det säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) under ett besök i Hägglunds fabrik i Örnsköldsvik tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M).


— Vi närmar oss det, säger Frederiksen på TT:s fråga om när leveranserna kan komma i gång.

Löftet om danska stridsflyg till Ukraina gavs förra sommaren. Men det har dröjt. Var Danmark står i dag vill Frederiksen inte gå in i på detalj av säkerhetsskäl, men tidigare har man sagt att siktet är inställt på att få fram planen i sommar.

Sverige är med i det som kallats F-16-koalitionen med andra Natoländer. Men för svensk del hade det i så fall handlat om att skicka Gripen – men om det har inga löften uttalats till Ukraina.

Var står regeringen i dag när det gäller Gripen?

— Vi är med i koalitionen fullt ut och diskuterar med andra om hur vi gör störst nytta med våra flygvapenresurser. Det handlar både om flygplan, men kan också handla om andra delar i en samlad kapacitetshöjning till Ukraina. Där deltar vi fortsatt i de diskussionerna.

Kristersson och Frederiksen fick under besöket även en uppvisning av stridsfordon 90, eller CV90 som det kallas internationellt, och som Ukraina har fått ett stort antal av i militärt stöd av Sverige.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) och Ulf Kristersson (M) på Hägglunds fabriksgolv i Örnsköldsvik.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!