Annika Strandhälls tal i Gislaved stördes av Nordiska motståndsrörelsen. Arkivbild.
Annika Strandhälls tal i Gislaved stördes av Nordiska motståndsrörelsen. Arkivbild. - Foto: Maja Suslin/TT

Nazister störde två förstamajtal

Det blev oroligt i Gislaved i samband med att den profilstarka socialdemokraten Annika Strandhäll höll ett förstamajtal. P4 Jönköping rapporterar att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) kom till platsen och att de bland annat eldade en EU-flagga.


Polisen vill för TT inte bekräfta att det var just NMR som störde Strandhälls tal.

— En person är gripen för misshandel. Målsägande ska ha blivit knuffad och är inte allvarligt skadad, men fick ont, säger polisens presstalesperson Angelica Forsberg.

Personerna uppges även ha ropat slagord i samband med att Annika Strandhäll klev upp på en scen.

"Angreppet på första maj-firandet i Gislaved är ytterligare bevis på hur högerextrema vill splittra och sprida rädsla. I Sverige och Europa. Vi får aldrig ge vika", uppger hon i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

När polisen kom till platsen hade motdemonstranterna redan lämnat, men strax därefter kunde polisen stoppa flera bilar med misstänkta i.

— Vi har flera misstänkta för störande av allmän sammankomst. Och vi har beslagtagit ett antal föremål, det finns en misstanke om brott mot knivlagen, säger Forsberg.

I Västerås blev Anders Ygemans (S) tal också stört av NMR. Slagsmål utbröt då personer från rörelsen vecklade ut en banderoll, skriver VLT.

— De försökte störa men lyckades inte så bra med det. Men det är klart att det påverkar stämningen, säger Ygeman till tidningen och berättar att han inte blev rädd.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!