Mia Anderlund, gruppledare för Äldrekontakt fikar och umgås med gästerna Harriet och Gabrielle. För många av deltagarna är träffarna en gång i månaden en given höjdpunkt.
Mia Anderlund, gruppledare för Äldrekontakt fikar och umgås med gästerna Harriet och Gabrielle. För många av deltagarna är träffarna en gång i månaden en given höjdpunkt. - Foto: Adam Ihse/TT

Fikaträffarna blev Harriets räddning

Harriet upplevde att hon blev alltmer ensam när hon slutade jobba. Men genom regelbundna fikaträffar har hon fått ny mening med livet.


Fakta: Äldrekontakt

Äldrekontakt riktar sig till dem som:

är 75 år eller äldre

lever isolerade och känner sig ensamma

har liten kontakt med familj eller vänner

Äldrekontakts verksamhet omfattar i dag 100 fikagrupper på över 40 orter runt om i Sverige.

Källa: Äldrekontakt

Det pratas och skojas runt bordet i lägenheten i Majorna i Göteborg. En gång i månaden samlas ett gäng kvinnor för att prata och dricka kaffe och Harriet, 90, är en av de trogna besökarna.

— Det här är underbart, jag vet inte vad jag skulle göra utan dem, säger hon.

Harriet minns inte riktigt hur många år hon har varit aktiv i Äldrekontakt som arrangerar träffar för äldre, men det är många. Hon beskriver sig själv som en social person som alltid har haft ett stort umgänge. Men när hon som 70-åring slutade jobbet som maskör och perukmakare blev det tomt.

"Hör av oss till varandra"

Genom fikaträffarna har hon fått ny glädje och även träffat Ingrid som blivit en nära vän.

— Vi hör av oss till varandra och kollar hur den andre mår, det är väldigt skönt, säger hon.

En söndag i månaden samlas ett gäng hemma hos någon av Äldrekontakts fikavärdar. Vad som bjuds varierar liksom samtalsämnena.

Äldrekontakt är en ideell förening och en av de aktörer som arbetar för att bryta social isolering för just ensamma äldre. För äldre kan fysiska förutsättningar sätta hinder för hur lätt det är att ta sig till olika platser. I konceptet ingår skjuts till och från träffarna.

— Några av våra gäster har ingen annan än oss, ingen annan alls. Det visar hur livsviktiga de här träffarna är, säger Mia Anderlund, volontär och gruppledare för den grupp som Harriet deltar i.

Harriet som just fyllt 90 år, beskriver fikaträffarna som en av livets höjdpunkter nu för tiden. Genom dem har hon bland annat träffat en nära vän. "Några av våra gäster har ingen annan än oss, ingen annan alls", säger gruppledaren Mia Anderlund.

Intresset växer

Intresset för att motverka ofrivillig ensamhet har ökat, enligt Kerstin Thelander, socionom och aktiv i Nätverket Stoppa Ofrivillig Ensamhet (NSOE) som samlar olika aktörer som arbetar med frågan.

— Tidigare var det nästan bara ensamma äldre det pratades om, nu vet man att det är ett problem även bland unga. Nu pratar även politiker om risken med ensamhet och kopplingen till psykisk ohälsa. Så var det inte för fem-sex år sedan, säger hon.

Hon har tidigare arbetat med suicidprevention och pekar på att det finns en tydlig koppling mellan ofrivillig ensamhet och psykisk ohälsa. Att ha vänner och känna sig sedd skapar meningsfullhet i livet. Behovet finns i alla åldrar men kan ta sig olika uttryck.

När solen värmer kan träffarna flyttas utomhus.

— Unga kan uppleva sig ensamma trots att de befinner sig i sociala sammanhang. Det kan finnas en känsla av att ingen känner en på djupet och man letar kanske efter en mening med livet, säger hon.

Som äldre kan det handla mindre om att finna sig själv och mer om sällskap och socialt stöd. Men oavsett ålder kräver det mod och tålamod för den som vill hitta nya vänner.

— Det tar tid. Och bara för att du deltar i en gruppaktivitet så är det inte alls säkert att du klickar med någon där. Det beror på så många saker – som vem du är, hur din livssituation ser ut nu och vem du möter.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!