- Foto: Martina Holmberg / TT, FREDRIK SANDBERG / TT & Christine Olsson/TT

Sommarjobb 2024: Branscherna med störst chans till jobb

Har du inte fått något sommarjobb än? Nyheter24 har pratat med Alva Johansson, marknadsanalytiker på Arbetsfördelningen, som berättar vilken bransch som ger bäst chans till sommarjobb, även om du söker i sista sekunden.


Trots att flera branscher behöver sommarvikarier kan det ändå vara klurigt att hitta sommarjobb. Nyheter24 har pratat med Alva Johansson, marknadsanalytiker på Arbetsfördelningen, som berättar hur du gör för att få ett sommarjobb och vilken bransch som du har störst chans att få jobb inom. 

När ska man börja söka sommarjobb? 

Johansson berättar för Nyheter24 att det gäller att vara ute i god tid för att få ett sommarjobb. Vissa arbetsgivare börjar annonsera om sommarjobbsplatser så tidigt som i december.

Men det brukar annonseras om sommarjobb ända fram till sommaren så det finns fortfarande chans till jobb.

Här får du 10 000 kronor mer på sommarjobbet: Flera kommuner

Branscherna med störst chans till jobb 

Här finns det stort behov av sommarjobbare: 

  • Socialt arbete – till exempel som vårdare eller personlig assistent. 
  • Försäljning – till exempel som butikssäljare inom dagligvaru- eller fackhandel. 
  • Hotell- och restaurang – till exempel som restaurang- och köksbiträde.

Hon poängterar att det finns ett stort behov i specifikt hälso- och sjukvården och att du kan söka sommarjobb där men goda chanser till jobb, även om du söker sent. 

– I övrigt är det förstås enklast att få jobb inom områden där behovet är som störst. Under sommaren finns det vanligen ett stort behov inom hälso- och sjukvård, vilket är det område där vi ser att det annonseras om i särklass flest platser, till exempel som undersköterska, vårdbiträde eller sjuksköterska, säger hon.

Sökte jobb på Telia – Fick nej på grund av etniskt ursprung

Foto: Janerik Henriksson/TT

Hur gör man för att få ett sommarjobb?

Johansson delar med sig av några tips för att få sommarjobb. 

– Ett bra tillvägagångssätt är att ta kontakt direkt med potentiella arbetsgivare och presentera sig själv samt sina färdigheter och varför man är intresserad av att jobba hos dem under sommaren. Det är också viktigt att läsa på om arbetsgivaren innan man tar kontakt för att visa engagemang. 

Ett vanligt sätt att få jobb är genom sina kontakter och ett annat tips är därför att utnyttja sitt nätverk och berättar för sina vänner att man söker sommarjobb.

Två yrken där alla får jobb med månadslön på 51 000 kronor

Okända lagen i trafiken kan ge 1 000 kronor i böter 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!