När fler valde tåget än väntat fick det konsekvenser för järnvägsnätet. Det visar en promemoria från Trafikverket som Sydsvenskan har tagit del av. Arkivbild
När fler valde tåget än väntat fick det konsekvenser för järnvägsnätet. Det visar en promemoria från Trafikverket som Sydsvenskan har tagit del av. Arkivbild - Foto: Pontus Lundahl/TT

Prognosmiss bromsar tåget

Felaktiga prognoser under 30 år kan ha lett till att det svenska järnvägsnätet inte har utvecklats tillräckligt. Det visar en promemoria som Trafikverket har tagit fram, rapporterar Sydsvenskan.


Underlaget från Trafikverket jämför utvecklingen av trafiken med hur de officiella prognoserna har sett ut bakåt i tiden.

Enligt en prognos från Banverket för drygt 30 år sedan skulle tågresandet öka med 59 procent fram till 2010. Istället ökade antal tågresor med 78 procent. I prognosen spåddes alltså ett lägre antal tågresor. Samtidigt sattes en felaktig prognos när det gällde utvecklingen av bil- och flygtrafiken.

Inrikesflyget spåddes en ökning på upptill 36 procent fram till 2010 men trafiken gick istället ned. Även vägtrafiken spåddes en ökning med 30 procent, men stannade på cirka 10 procent.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!