Västmanlands tingsrätt i Västerås. Arkivbild.
Västmanlands tingsrätt i Västerås. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

16-åring får fyra års fängelse för mord

I juli förra året sköts en 18-årig man ihjäl i Västerås i vad som tros ha varit en felskjutning. Nu döms en då 16 år gammal pojke till fyra års fängelse för mord, meddelar Västmanlands tingsrätt.


Den dömde skytten, som hunnit fylla 17 år, är tidigare dömd för bland annat synnerligen grovt vapenbrott och förberedelse till mord till sluten ungdomsvård.

Det är mycket ovanligt att personer under 18 år döms till fängelse, men enligt domstolen föreligger "synnerligen försvårande omständigheter" som gör att pojken, trots sin ålder, ska dömas till fängelse.

En annan 16-åring får fyra års sluten ungdomsvård för anstiftan till mordet.

De båda tonåringarna träffades enligt tingsrätten på ett HVB-hem på västkusten där de tog på sig uppdraget att skjuta en person i Västerås för 150 000 kronor.

Felskjutning

Det var den 9 juli 2023 som en 18-årig man, som enligt VLT saknar kopplingar till den kriminella miljön, sköts till döds i stadsdelen Bjurhovda i Västerås. Åklagare Fredrik Ingblad har tidigare uppgett att man inte hittat något begripligt motiv och att man misstänker att fel person sköts.

Fem personer åtalades i februari. Utöver skytten och anstiftaren åtalades tre personer för medhjälp till mord.

Alla tre frikänns på den punkten, men två döms i stället för grovt skyddande av brottsling till fängelse i två år och tre månader respektive ett år och sex månader.

Fängslad i Iran

En 20-årig man från Västerås är häktad i sin utevaro för medhjälp till mordet. Han sitter sedan några månader tillbaka frihetsberövad i Iran, sedan en internationell arresteringsorder utfärdats av den svenska åklagaren i december.

Mannens advokat Joel Apitzsch har tidigare uppgett att 20-åringen så snabbt som möjligt vill bli utlämnad till Sverige.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!