Nu ska räddningstjänsten utrustas med naloxon. Arkivbild.
Nu ska räddningstjänsten utrustas med naloxon. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Räddningstjänst får nässprej – ska rädda liv

I mars kom beskedet att nässprejen naloxon ska finnas receptfritt på apotek. Nu ska även räddningstjänsten utrustas med motgiftet mot överdoser.


Först ut blir Storstockholms brandförsvar, som kommer kunna använda nässprejen från och med den 3 juni.

"Läkemedlet kommer att finnas i varje brandbil som kan få i uppdrag att åka på hjärtstopp. När vi fått ut det här till alla räddningstjänsterna är nästa steg polisen. Ju fler som får tillgång till Naloxon i nässpraysform, desto fler liv kommer vi att kunna rädda", säger Patrik Söderberg, chefsläkare för prehospital i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Om det inte finns ambulanser lediga i området så är det räddningstjänsten som larmas vid ett misstänkt hjärtstopp, enligt ett avtal med Region Stockholm. Tidigare har räddningstjänsten bara kunnat ge syrgas.

I mars meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) att nässprejen kommer att finnas receptfritt på apotek före sommaren. Naloxon används som motgift mot överdoser där opioider är orsaken, bland annat morfin och heroin. Tidigare har nässprejen bara förskrivits till personer som själva riskerar att ta en överdos.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!