Försvarsminister Pål Jonson (M). Arkivbild.
Försvarsminister Pål Jonson (M). Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Miljoner till minröjning och drönare i Ukraina

Minröjning, drönarutbildning, säkring av sjötransporter samt inköp av bränsle och medicinsk utrustning. Regeringen har beslutat vad motsvarande drygt 328 miljoner kronor av stödet till Ukraina ska användas till.


Fakta: Sveriges internationella samarbete

Sverige ingår i fem olika koalitioner av länder för att stödja Ukraina.

De handlar om:

Stridsflyg

Marin

Drönare

Minröjning

Artilleriammunition

Källa: Försvarsdepartementet

"Genom de här utbetalningarna till fonder kan vi stärka Ukrainas försvar när det gäller drönare, minröjning och genom att stärka ukrainska flottans förmåga", säger försvarsminister Pål Jonson (M) i ett pressmeddelande.

Det handlar om hur 28 miljoner euro av det miljardstöd regeringen beslutade om och kommunicerade i februari. De läggs in i olika koalitioner till stöd för Ukraina.

Bland annat ska tio miljoner euro gå till en koalition av länder som ska hjälpa Ukraina öka sin förmåga att använda och köpa in fler drönare.

Lika mycket går till en Natofond för att köpa bränsle, medicinsk utrustning, militär träningsutrustning och för att modernisera Ukrainas försvar.

Fem miljoner euro går till en koalition för inköp och utbildning för minröjning i Ukraina.

Tre miljoner avsätts till insatser för ukrainska flottans förmågor att säkra transporter i Svarta havet, till havsövervakning samt strid mot ryska örlogsfartyg.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!