Demonstranter tas omhand av polis utanför Malmö arena under natten.
Demonstranter tas omhand av polis utanför Malmö arena under natten. - Foto: Johan Nilsson/TT

20 frihetsberövades under Eurovisionstöket

Det blev stökigt när Eurovision avslutades i Malmö, men inga större våldsamheter. 20 personer omhändertogs i kaoset kring finalen. Det var inget som spårade ur fullständigt. När det blev dålig stämning fick vi ganska snabbt kontroll på situationen, säger Pelle Vamstad på polisen.


Polisen hade laddat upp ordentligt inför de befarade oroligheterna i samband med Eurovision-finalen i Malmö. Och det blev stundtals stökigt när propalestinska demonstranter samlades för att protestera mot tävlingen och Israels deltagande.

På söndagen meddelar polisen att totalt 20 personer omhändertogs under kvällen och natten. En person greps och är misstänkt för våld mot tjänsteman.

Därtill är fyra personer anmälda för brott mot ordningslagen kopplat till olika icke tillståndsgivna sammankomster.

Hätsk stämning

Utanför Malmö arena, där finalen hölls, fick svensk, norsk och dansk polis bilda en mänsklig kedja för att mota bort uppskattningsvis hundratals personer som samlats och enligt uppgift försökte ta sig fram till området där Eurovisionpubliken stod och köade.

De som inte flyttade på sig frivilligt lyftes bort. I några fall uppger polisen att man möttes av våld och då använde pepparspray.

Stämningen på platsen var stundtals hätsk. Personer som blev bortsläpade ropade bland annat “Fuck the police”, “Shame on you” och ”You support genocide”.

Demonstranter möts av en mur av poliser utanför Malmö arena.

Protesterna utanför arenan hade inte tillstånd.

Även i Dagvattenparken, dit demonstranterna hänvisades, blev stämningen hotfull. Vid flera tillfällen försökte demonstranterna ta sig fram till arenan men trycktes tillbaka av polis.

Inga allvarliga skador

Ingen person ska ha skadats allvarligt under protesterna, enligt polisen.

— Med tanke på hur mycket folk det var, var det ett förhållandevis gott utfall ändå. Vi hade lite att göra emellanåt men generellt sett var det trots allt ganska lugnt, säger Pelle Vamstad, presstalesperson vid polisen.

Under natten löstes folksamlingarna upp. Pelle Vamstad känner inte till om det väntas några nya demonstrationer under söndagen men säger att polisen i så fall har resurser att hantera det.

En av demonstranterna som bars bort under lördagskvällen var den världskända klimataktivisten Greta Thunberg.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!