Liberalernas partiledare Johan Pehrson på en pressträff i Göteborg där han lägger fram ett förslag om att förbjuda politiska partier från att sprida anonyma budskap.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson på en pressträff i Göteborg där han lägger fram ett förslag om att förbjuda politiska partier från att sprida anonyma budskap. - Foto: Adam Ihse/TT

Pehrson: Människor är skitförbannade

Liberalerna vill förbjuda partier från att sprida politiska budskap eller göra reklam anonymt. Det efter Kalla Faktas avslöjande om SD:s anonyma konton i sociala medier. Människor i mitt parti är skitförbannade, säger L-ledaren Johan Pehrson.


Enligt Johan Pehrson är många liberaler upprörda efter Kalla Faktas avslöjande.

— Människor i mitt parti är skitförbannade över alla partier som ägnar sig åt falsk flagg, och åt att SD ägnar sig åt falsk flagg, säger han på en pressträff.

Efter programmet, som visade att SD driver anonyma konton från sitt partikansli där de bland annat förlöjligar politiska motståndare och andra Tidöpartier, har Liberalerna krävt att kontona stängs.

SD har gått med på att radera ett 40-tal inlägg som anses bryta mot Tidöavtalet, men har meddelat att de inte har för avsikt att stänga några konton.

— Därför ser vi ett behov av att detta tydligare regleras i lag, säger Johan Pehrson.

Föreslår förbud

Liberalerna föreslår nu att det ska bli förbjudet för politiska partier med partibidrag att sprida politiska budskap eller göra reklam anonymt.

Förslaget kommer partiet att lägga fram i den parlamentariska kommitté som tillsattes förra sommaren som tittar på politiska partiers finansiering.

— Jag hoppas att många partier, alla partier helst, kommer att kunna ställa sig bakom detta, säger Pehrson.

Moderaternas ledamot i kommittén, Fredrik Ahlstedt, är försiktigt positiv till förslaget.

— Vi tycker att det är ett intressant förslag. Anonyma konton har funnits i de flesta partier och därför är det viktigt att vi analyserar det och diskuterar vidare, säger han.

Kommittén ska lämna sitt förslag i februari 2025 och först under nästa mandatperiod är tanken att de olika förslagen ska träda i kraft.

Fortsätter dialogen

Ett annat krav från L har varit att SD inte ska delta i regeringens kommunikation, till exempel på gemensamma pressträffar, åtminstone fram till EU-valet. På TT:s fråga hur det går med det kravet säger Pehrson att man "tittar på det nu".

— Vi fortsätter dialogen med Sverigedemokraterna. Regeringen har mängder av viktiga uppgifter, till exempel att se till att vi fortsätter att stödja Ukraina. Så regeringen måste kunna fatta beslut och det gör vi tillsammans med Sverigedemokraterna inom ramen för Tidöavtalet, säger han.

Kommer du att stå på en pressträff med en sverigedemokrat framöver?

— Det kanske jag kommer att göra någon gång i framtiden. Men vi vill fortsätta det här samtalet.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!