Överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild
Överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild - Foto: Anders Wiklund/TT

ÖB om ryska uppgifter: Gränsar till provokation

Försvarsmakten följer utvecklingen noga efter uppgifterna om att Ryssland vill ändra havsgränsen mot Finland och Litauen. Man utmanar en regelbaserad ordning, gränsande till provokation får man väl säga, säger överbefälhavare Micael Bydén till SVT Nyheter.


Enligt ett regeringsdokument som The Moscow Times hänvisar till har Ryssland för avsikt att förklara en del av vattenområdet i Finska viken samt nära Kaliningrad nära Litauen som sina inre havsvatten.

Enligt förslaget ska gränsen dras om i närheten av de ryska öarna Hogland, Sommarö, Rödskär, Lilla Tytärskär och Vigrund, skriver Svenska Yle.

ÖB Micael Bydén säger till SVT Nyheter att uppgifterna inte är förvånande, men att man följer dem mycket noga.

— Man kan väl säga att det här ligger helt inom ramen för det vi har sett och det ryska agerandet i ickelinjär krigföring, säger Bydén.

— För varje sånt här agerande har vi ytterligare ett läge som blir spänt och där andra saker i kombination kan göra att vi får ytterligare ett försämrat läge.

Även statsminister Ulf Kristersson (M) reagerar på uppgifterna.

— Ryssland kan inte ensidigt fatta beslut om nya gränser, säger Kristersson under en pressträff på onsdagen.

— Det finns en FN-konvention som reglerar hur man ska göra den sortens eventuella förändringar. Både vi och Finland förutsätter att Ryssland – som är en avtalstecknande part i den konventionen – lever upp till det ansvaret.

— Vi förutsätter att konventionen respekteras.

TT
/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!