Sahlin: EU-valet delvis en framgång

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin backar efter ett första utspel.


Två dygn efter EU-parlamentsvalet svarar Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin på frågor om resultatet.

Först skrev hon på partiets hemsida att valet var en framgång - nu backar hon delvis.

Sahlin sade i maj att om S inte går framåt jämfört med EU-valet 2004 är det ett "djupt misslyckande". Nu fick partiet 24,6 procent, exakt samma som 2004. Sahlin hälsade på måndagen på webbplatsen till alla som gjort partiets "framgång möjlig", men sedan dess har det varit mycket tyst.

Nu säger hon att valresultatet bara delvis var en framgång.

– Jag hade hoppats på ett högre resultat, absolut. Men samtidigt känner jag väldig lättnad över att vi inte fortsatte tappet vi haft i alla EU-val sedan vi gick med i EU. Valdeltagandet ökade, Sverigedemokraterna kom inte in och vi har haft en väldigt, väldigt tuff period i opinionen under våren.

"Inte en framgång"

Men på vilket sätt var det en framgång?

–Ja, alltså, framgången är att vi hade några ambitioner. Jag hade önskat att pluset framför våra siffror hade varit betydligt större - det är inte en framgång. Men att valdeltagandet ökade och att Sverigedemokraterna inte kom in måste ses som en framgång, svarar Sahlin.

Valdeltagandet ökade i år till 43,8 procent från 37,1 procent 2004. Sahlin understryker att S fick 140 000 röster fler än 2004. S gick framåt i små och medelstora orter i år. Men slående är hur dåligt det gick i storstäderna. I nio av landets tio största städer var resultatet sämre än 2004. I Malmö backade S med 5,6 och i Stockholm med 4,1 procentenheter.

"Inget riksdagsval"

S-debattörer har larmat om att detta är rena döden inför riksdagsvalet nästa år. Men Sahlin understryker olikheter mellan de båda valen. EU-valet är inget riksdagsval. Våra väljare går inte och röstar i samma utsträckning som i ett riksdagsval. Samtidigt påpekar Sahlin att problemen i storstäderna inte är något nytt eller typiskt för EU-valet.

–Inför riksdagsvalet ska fokus läggas på bostadsbrist, oro för välfärdsfrågor och på mer tydlighet i skattefrågor i storstäderna, säger hon. Vi är väldigt fokuserade på riksdagsvalet och vet att storstäderna är nyckeln.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!