Kd vill förbjuda sexköp utomlands

"Sexköpslagen har haft en otroligt viktig normgivande effekt."


Redan i valet till Europaparlamentet slog kristdemokraterna fast att sexköpsförbud var frågan som skulle få toppkandidaten Ella Bohlin att ta plats i Bryssel. I stället blev det veteranen Alf Svensson. Inför nästa valrörelse väntas partiet anta ett förslag om att förbjuda sexköp utomlands.

Britt-Mari Brynielsson, vice ordförande i partiets kvinnoförbund, menar att det anses mer okej att köpa sex på semestern eller affärsresan än hemma.

– Då kan det inte vara grannens dotter. Men människor är människor överallt. Att utnyttja unga tjejer eller kvinnor utomlands är precis lika förkastligt, säger Brynielsson till Sydsvenskan.

Kvinnoförbundet lanserar förslaget i en motion om att kriminalisera sexköp utanför Sveriges gränser. Partistyrelsen gillar förslaget och pekar på Norge, som vid årsskiftet införde ett liknande förbud. På kristdemokraternas riksting, som inleds på torsdag i Västerås, väntas förslaget antas.

– Jätteroligt att partistyrelsen går på vår linje. I dag är det förbjudet med barnsexturism. Det här är, som vi ser det, bara en förlängning av det förbudet, säger Brynielsson till Sydsvenskan.

Hon och ledningen i kvinnoförbundet har analyserat sexköpslagen och skriver att den haft "en otroligt viktig normgivande effekt". Att det har blivit mer skamligt att köpa sex.

– Lagar har den här effekten. Det hamnar på rödsidan. Om man kör bil i länder där det finns en bilbälteslag så följer man den. Kör man bil ett tag i ett land där det inte finns förbud luckras beteendet upp, säger Brynielsson till Sydsvenskan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!