Nu leder Sverige EU

Hektisk dag för kungen, kommissionspamparna och Sveriges regering.


Från och med i dag axlar statsminister Fredrik Reinfeldt och hans regering det politiska ledarskapet för 500 miljoner unionsmedborgare.

Det hektiska halvåret inleds med - en hektisk dag.

Förutom finanskris, klimatförhandlingar på toppnivå, och kravet att ha något konstruktivt att bidra med till all världens politiska kriser, ska regeringen styra EU:s nya grundlag Lissabonfördraget i mål. Och producera politiska överenskommelser i en myriad av unionens vardagsfrågor. Detta tillsammans med ett helt nytt och oprövat parlament och en avgående kommission. Samtidigt som nya kriser när som helst kan brisera.

Möten och fotoblixtar

En sannolikt mindre sådan kom redan i går, då Tysklands författningsdomstol satte en käpp i Lissabonfördragets ekerhjul genom att underkänna landets egna juridiska förberedelser för godkännande. Men först ska ordförandeskapet i dag högtidligen firas tillsammans med ordförande José Manuel Barrosos kommission och det svenska kungahuset.

I ett späckat program i tolv punkter kommer regeringen, kommissionen och kungligheterna att mötas, frågas ut av press, fotograferas, äta tillsammans ett par gånger, åka båt och slutligen lyssna till tal och skönsång på Skansen.

Mötena inleds genom överläggningar mellan regeringen och EU:s kommissionärer i Stadshuset i Stockholm, där Reinfeldt och Barroso träffar pressen vid lunchtid.

Tur på slott och i båt

Därefter bjuds Barroso välkommen till Slottet av kungen, och därpå får regeringen och övriga kommissionärer som Margot Wallström samma chans. Mötena syftar till att lägga grunden för de förhandlingar som ska ske under det svenska ordförandeskapet. I kväll blir det båttur i skärgården för regeringen och kommissionärerna för transport till Skansen, där den stora tevesända invigningsceremonin hålls med bland andra Barbara Hendricks, Stockholms Sinfonietta, den samiska sångerskan Sofia Jannok och Ellika Frisell & Solo Cissokho.

Festligheterna på Skansen är öppna för allmänheten, där samma regler som för allsången gäller: först till kvarn får bäst plats. Normal entré för att komma in på Skansen. Inget extra för invigningsfesten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!