Piratreform ska rädda fildelningen

The Pirate Bays nya ägare ska göra sajten laglig, men kritiken är omfattande.


Hans Pandeya, vd för mjukvaruföretaget Global Gaming Factory X, ska köpa The Pirate Bay för 60 miljoner kronor och göra det lagligt - på en månad.

Summan, som precis täcker de böter de tidigare ägarna tvingas betala efter vårens rättegångar, är startskottet på en ny nedladdningsepok om Pandeya får bestämma.

Genom att göra fildelningen legal ska Pandeya nämligen göra The Pirate Bay till en miljardindustri.

– Lyckas allting har vi en miljardbusiness, säger Hans Pandeya, till Aftonbladet. Allt ska följa svensk lagstiftning. Vi tänker inte ha 100 advokater efter oss.

Planen är att alla ska betala en liten summa för varje nedladdning, och genom att Pandeyas företag köper outnyttjat hårddiskutrymme av fildelarna ska användarna få tillbaka flera gånger pengarna.

Men många kritiska röster har hörts. Bland dem återfinns bloggaren Mikael Nordfeldth, som också kandiderade för Piratpartiet i EU-valet. På sin blogg skriver Nordfeldth:

"Yeah right, säger jag bara. Pandeya säger att tekniken är krånglig. Jag säger att tiden är knapp. Jag förstår vissa delar av tänket, men inte hur det kan ö.h.t. tänkas genomföras i praktiken."

Även bloggaren Copyriot verkar vara misstänksam till försöket.

"Hans Pandeya, vd för företaget som om fyra veckor köper domännamnet The Pirate Bay, är helt obegriplig när han försöker förklara sina planer. Allt han upprepar är att han har en ny teknik, som ska göra slut på alla motsättningar som har symboliserats av fenomenet The Pirate Bay."

"Samtidigt påstår han, när han pressas, att hans företag tänker ha slutit avtal med alla stora film- och skivbolag innan de fyra veckorna har gått."

Pandeyas förslag får kritik även inom hans företag Global Gaming Factory X. I en intervju med Johan Staël von Holstein, vd för företagsinkubatorn Iqube och delägare i Pandeyas företag, uttrycker han stark kritik mot Pandeya.

– Jag tycker att det här köpet säger en hel del om hur olika syn vi har, Hans Pandeya och jag, säger Staël von Holstein till Dagens Industri.

Många spekulerar i att fildelarna kommer att fly från The Pirate Bay om konceptet ändras, och att få kommer vilja betala för den kvalitet sajten erbjuder, men det återstår fortfarande att se tills förändringen är gjort. Om den nu blir gjord.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!