FRA-kritiker kräver ny granskning

Regeringen anklagas för att ha brutit höstens överenskommelse med FRA-kritikerna.


Ledande borgerliga politiker tycker att regeringen har gjort flera avsteg från höstens överenskommelse om ändringar i FRA-lagen. Bland annat väntas utredaren Anders Eriksson föreslå att Säpo och polisen ska kunna ge spaningsuppdrag åt FRA, vilket skulle strida mot höstens överenskommelse.

– Det är helt klart ett sluttande plan. Antingen står man fast vid uppgörelsen från i september eller så börjar man släppa på det och då finns det inget slut på hur många myndigheter som ska kunna nyttja spaningen, säger Henrik Alexandersson, debattör och ledande FRA-kritiker, till Nyheter24.

Anders Wijkman, tidigare kristdemokratisk Europaparlamentariker, Camilla Lindberg, folkpartistisk riksdagsledamot som röstade nej till FRA-lagen, Mattias Söderhielm, informationsansvarig för Borgerligtnej.se och centerpartisten Per Ankersjö menar att lagen fortfarande innehåller ett antal allvarliga brister:

”Riksdagen bör se till att hela den borgerliga överenskommelsen om FRA-lagen följs. Bara på så vis kommer vi att få en signalspaningslag som är acceptabel från integritets- och rättssäkerhetssynpunkt!”

Främst är de oroliga för "FRA-shoppen", som gör det möjligt för olika myndigheter att ordna spaningsuppdrag hos Försvarets radioanstalt. Läckor har uppgett att polisen och säkerhetspolisen ska kunna beställa underrättelsematerial från FRA, vilket enligt kritikerna skulle vara ett allvarligt avsteg från överenskommelsen. På Dagens Nyheters debattsida utvecklar de resonemanget:

”Vilka myndigheter står på kö härnäst? Det rimliga är att låta utredningen om 'polis och säkerhetspolisens behov av underrättelser' presentera sina förslag, remissbehandla dessa i god ordning och – först där efter – presentera en komplett tilläggsproposition om hela den reviderade FRA-lagen.”

Ingen företrädare för moderaterna har skrivit under debattartikeln. Moderaternas riksdagsledamot Karl Sigfrid, som hotade med att rösta nej till FRA-lagen men som till slut vek sig efter intern kritik, har inte fått någon förfrågan om att underteckna texten.

– Det finns moderater med i nätverket Borgerligt nej till FRA-lagen, men många minns nog hanteringen av Karl Sigfrid och det skrämmer nog bort en del, säger Mattias Söderhielm.

Sigfrid kan inte säga om ett förslag som låter polisen och säkerhetspolisen nyttja FRA:s signalspaning skulle strida mot höstens uppgörelse.

– Det är väl inget jag har satt mig in i, och jag har ingen direkt uppfattning om det. Frågan om hur de sakerna skulle hänga ihop har jag inte funderat igenom särskilt mycket, säger Karl Sigfrid till Nyheter24.

Henrik Alexandersson menar att regeringen Reinfeldt har brutit FRA-uppgörelsen om det visar sig att polisen och Säpo får möjlighet att nyttja FRA:s signalspaning.

– Eftersom det här innebär att septemberuppgörelsen är bruten bör kritikerna rösta med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet för att riva upp FRA-lagen. Regeringen har försökt föra dem bakom ljuset och då är det enda ärliga och rimliga de kan göra att rösta nej till alltihop, säger han till Nyheter24.

Det kan vara ett besvärande scenario. Om regeringen vägrar att ta till sig kritiken kan en ohelig allians i riksdagshuset sänka tilläggspropositionen.

– Det är nog för tidigt att spekulera i hur en riksdagsvotering skulle sluta. Nu gäller det för regeringen att lyssna in kritiken, och fungerar inte det återstår det för borgerliga FRA-kritiker i riksdagen att vara med och bilda en majoritet emot regeringens tilläggsproposition, säger Mattias Söderhielm till Nyheter24.

Anders Eriksson ska presentera sin utredning i slutet av juli.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!