Tusentals i uppror mot KBT-fokus

2 636 legitimerade psykoterapeuter lämnar protestlista till socialminister Göran Hägglund.


Landets psykologer, psykiatriker och psykoterapeuter mobiliserar med kraft mot Socialstyrelsen. Myndigheten har tidigare kommit med ett förslag om riktlinjer för vård av ångest- och depressionstillstånd med fokus på kognitiv beteendeterapi, KBT.

2 636 legitimerade psykologer med flera har undertecknat en namninsamling som protest mot KBT-fokuseringen.

Namninsamlingen har skickats till socialminister Göran Hägglund. Enligt undertecknarna står en majoritet av hela yrkeskåren bakom namninsamlingen då det finns runt 5 000 legitimerade psykoterapeuter i Sverige.

I sina riktlinjer rekommenderar Socialstyrelsen att sjukvården i många fall ger psykologisk behandling och i synnerhet kognitiv beteendeterapi vid depression och ångest. Enligt Socialstyrelsen ger KBT lika bra resultat som läkemedel när det gäller individens symptom och möjligheter att bli frisk. Den stora skillnaden är att KBT-behandling inte ger några biverkningar.

Undertecknarna kritiserar Socialstyrelsen för att förslaget saknar forskningsstöd och att det inte är vetenskapligt att avstå från metoder som är otillräckligt forskade på. I en skrivelse uppger undertecknarna:

"Att KBT så ofta presenterats som en evidensbaserad terapiform har på ett olyckligt sätt (i människors medvetande) kommit att framstå som att den skulle ha bättre effekt än andra terapiformer. Så är inte fallet. Evidensbaserad betyder i stället att man överhuvudtaget försökt utvärdera den."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!