"Google är värre än FRA"

Glöm FRA. Glöm Ipred. Ett enda företag - Google - dokumenterar ALLT om dig.


Debatten om integritetsfrågor i allmänhet och FRA och Ipred i synnerhet har varit glödhet i Sverige de senaste åren. Inte minst visar piratpartiets framgångar hur viktiga dessa frågor är. Men diskussionen har nästan uteslutande berört statens ökande kontroll över medborgarna. Statens oförmåga att förstå sig på "copymelivstilen".

"Google är världens enda supermakt på nätet"

Aldrig någonsin har internetjätten som vuxit och vuxit och vuxit och blivit världens största sökmotor ifrågasatts.

–Google skickar in tentakler på fler och fler områden och det är klart obehagligt. Det är väldigt mycket information som de har möjlighet att samla in om hur människor lever sina liv: om vilka sajter vi besöker, vilka sökord vi använder, vad vi skriver i våra mejl. En risk är att information läcker, att regler och lagstiftning ändras med tiden, att det som är otänkbart att göra i dag görs lagligt om ett antal år, säger Pär Ström, FRA-debattör och integritetsombudsman på tankesmedjan Den nya välfärden, till SvD.

Och enligt kulturjournalisten Andreas Ekström är det bättre att minimera sitt Googleanvändande än att gå runt att oroa sig för FRA.

"Google är världens enda supermakt på nätet. Samtidigt älskas Google av samma lobby som har ylat halsarna av sig för att stoppa till exempel FRA-lagen", skriver Ekström i en krönika på Expressen.

"Hur vågar någon fotografera mitt hem utan att be om tillstånd!"

Trots att Googles ledord - "don't be evil" - präntas in hos medarbetarna och blivit ett mantra bland de anställda kan man fråga sig vad det egentligen innebär. Deras senaste projekt - den nya karttjänsten Street view - har redan orsakat ilska bland medborgare i den brittiska lilla staden Broughton.

–Min första reaktion var ilska: Hur vågar någon komma och fotografera mitt hem utan att be om tillstånd! Vi har redan haft tre inbrott här de senaste sex veckorna. Om våra hus finns på bild över hela Google är det som en inbjudan till tjuvar, berättar Paul Jacobs för tidningen Time.

Jacobs samlade ihop en mob av arga grannar som bildade en mänsklig kedja runt kvarteret och tvingade den fotograferande Google-bilen på flykt.

Men Google har fortfarande fler vänner än fiender.

Efter att händelsen i Broughton blev en nyhet började Googlevänner att posta privata bilder på Broughtons gator och hus - ibland med tillhörande tips på hur man enklast begår inbrott.

"Google borde ha frågat upphovsmännen först"

Ett annat kontroversiellt projekt är Google book search som går ut på att skapa digitala kopior av i stort sett alla böcker som publicerats. Utan att fråga förlag och författare har Google redan skannat in miljontals titlar från amerikanska bibliotek. Detta ledde till enorma protester. Men förra året nåddes en förlikning mellan amerikanska författare och förläggare och Google. Avtalet som skrevs omfattar även svenska författare och förläggare.

–Avtalet har bara dumpit ner från skyn utan att vi bett om det. Google borde ha frågat upphovsmännen först, och låtit oss vara med och påverka avtalet, säger Kristina Ahlinder, vd för Svenska förläggareföreningen.

Samtidigt menar andra att bokprojektet inte alls är av ondo. Tvärtom.

– Det ären kulturgärning av bibliska mått, säger Pelle Snickars, mediehistoriker och forskningschef på Kungliga biblioteket, och menar att Googles gigantiska informationskartläggningar också används till massor med nyttiga saker.

Men fortfarande. Google är ett företag som drivs av två personer. Försvarets radioanstalt styrs av politik. Av lagar som politiker som vi har röstat fram har stiftat.

"Vad händer om Google plötsligt ändrar sig? Säljer företaget till saudiska terrorister? Trillar av pinn? Väljer bort möjligheten att söka på regimfientligt material i Kina?

Just det, det där sista har redan hänt", konstaterar Andreas Ekström.

Att jobba för Google:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!