Politiker vill bryta mot lagen

Var fjärde politiker kan tänka sig att bryta mot lagen för att gynna företagsamhet.


Gotlands landshövdig Marianne Samulesson avsattes nyligen. Hon försökte gynna det lokala näringslivet genom att tillåta en lokal företagares utbyggnad - trots att den bröt mot strandskyddsbestämmelserna.

Nu visar det sig att Samuelsson inte är ensam om sin flexibilitet. Var fjärde svensk kommunpolitiker och hög tjänsteman är beredd att kringgå lagstiftningen för att främja ett lokalt företag. Var tredje kan också tänka sig att bjudas på en heldag av ett privat företag. Det visar en opublicerad undersökning om korruption i svenska kommuner, från Växjö Universitet.

Inom ramarna för ett forskningsprojekt om korruption har en enkätundersökning gjorts bland 1 900 tjänstemän och förtroendevalda i svenska kommuner. 60 procent har svarat på frågor som rör deras attityder till korruption, och också deras egen utsatthet.

Politkerna fick ta ställning till hypotetiska frågor. Ett exempel var att äldreomsorgen i en svensk kommun ska byta leverantör av blöjor. Den nuvarande leverantören får inte förnyat kontrakt, trots att produkten är den billigaste och trots att de anställda tycker att de blöjorna är bäst. Uppdraget går istället till en lokal leverantör, som även köper det mesta av sitt material lokalt.

En fjärdeldel av politikerna svarade att det var helt okej att gynna det lokala företagsamhet på det viset. En tredjedel svarade också att det är acceptabelt att ett byggföretag bjuder in topptjänstemän och politiker till ett heldagsseminarium, med middag med respektive på kvällen.

–Vi startade projektet därför att vi anade att Sverige inte är fritt från den här typen av problem. Och den misstanken har bekräftats under arbetets gång, säger Andreas Bergh, nationalekonom och en av forskarna vid Växjö Universitet, till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!