80 procent överlever barncancer

Chansen att överleva barncancer är större än någonsin - tack vare barncancerregistret.


Chanserna att överleva i barncancer är större än någonsin. Det är inte heller någon skillnad på var i landet man behandlas, visar Barncancerfondens senaste rapport.

– Ja, det visar på att vi ligger på en 80-procentig överlevnad i dag, säger professor Olle Björk till Sveriges Radio.

Sedan Barncancerfondens start 1982 har man fört ett nationellt register över alla enskilda behandlingar av barncancer i Sverige. På det sättet kan läkarna se vilka behandlingsmetoder som fungerar bäst.

– Ett barn som insjuknar i leukemi får exakt samma behandling oavsett var barnet bor någonstans, säger Björk till SR.

Barncancerregistret ändras ständigt, och finjusteras med erfarenheter från vården och den senaste forskningen som grund. Enligt Olle Björk är Sverige nu det land där man har störst chans att överleva barncancer.

Ett nytt samarbete har nu inletts inom EU så att man använder samma behandlingsprotokoll och register i hela unionen. På så sätt kommer fler barn att överleva den ödesdigra diagnosen, menar Olle Björk.

– Det finns en hel del att göra i Europa, speciellt i den östra delen av Europa finns en hel del att göra som vi skulle kunna bidra med, säger han till SR.

Det finns inget motsvarande register för vuxna med cancer. Behandlingarna för vuxna visar därför ett väldigt ojämnt resultat beroende på var i landet man befinner sig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!