Sturebymordet: "Han håller ihop det"

Slutpläderingarna i det uppmärksammade Sturebymordet hålls inför öppna dörrar.


De avgörande slutpläderingarna närmar sig i rättegången mot de två ungdomar som står anklagade för det uppmärksammade Sturebymordet.

Inför onsdagens sammandrabbning i Södertörns tingsrätt med åklagare Jakob Holmberg har den åtalade 16-årige pojkens försvarsadvokat Claes Borgström slipat på argumenten.

–Vi pratar och han försöker hålla ihop det, säger Claes Borgström, till Nyheter24, inför att 16-åringen ska möta sitt öde.

Södertörns tingsrätt beslutade under måndagen att onsdagens slutpläderingar ska hållas inför öppna dörrar. Beslutet var väntat.

– Den frågan har inte väckts och jag har inte begärt stängda dörrar heller. Eftersom det är slutpläderingar kommer det inte hållas något förhör och min klient kommer inte säga något, vilket inte gör det lika känsligt. Dessutom finns det ett stort allmänintresse för det här fallet, säger Borgström.

– Och eftersom slutförhandlingarna kommer att hållas inför öppna dörrar kommer jag inte att föregripa det jag kommer att säga där, säger Borgström.

Rättegången påbörjades den 19 augusti och två 16-åriga ungdomar, en pojke och en flicka, har åtalats misstänkta för att ligga bakom mordet på Therese Johansson Rojo, 15, lördagen den 6 juni i år i Stureby i södra Stockholm. Pojken är åtalad för mord, medan flickan är åtalad för anstiftan till mord.

Den 16-åriga flickan, som var förlovad med pojken, har nekat till brott trots att det funnits uppgifter om att hon hotat med att göra slut om inte pojken tog Therese Johansson Rojos liv. Pojken har erkänt dråp.

– Jag vill inte uttala mig om risken för att min klient enbart skulle dömas och att hon inte skulle fällas för anstiftan till mord. Min enda uppgift just nu är att försöka beskriva den här förskräckliga händelsen och jobba för att min klient får en rimlig påföljd, säger Claes Borgström.

Kriminologen Jerzy Sarnecki har kallat fallet för "extremt" och minns inte att Sverige har haft ett liknande rättsfall.

– Att man väljer att hålla slutpläderingarna inför öppna dörrar har ingen betydelse. Egentligen är det praxis och här vill nog rätten kunna göra klart för vad som har hänt och ordentligt redogöra för motiven till påföljden. Här kommer det heller inte finnas någon vittnesupptagning som det var i tidigare förhandlingar, säger Sarnecki till Nyheter24.

I det kända fallet Riccardo Campogiani fanns det förväntningar om att tingsrätten skulle utdöma en strängare påföljd än vanligt vid liknande mål. Förväntningarna grundade sig i att det i tingsrätten sitter tre nämndemän, men bara en domare, och det är känt att nämndemännen brukar vara känsligare för opinionstrycket i väldigt uppmärksammade mål.

– Det finns inte någon sådan risk i det här fallet i jämförelse med mer vanliga fall. Och jag tror inte det kommer att ske några dramatiska förändringar, avslutar Jerzy Sarnecki för Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!