Exnazist representerar sd

Jimmie Åkesson skickar dubbla signaler om villkoren för att ställa upp för sd.


Trots att sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson har velat rensa ut exnazister i partiet är verkligheten en annan.

I kyrkovalet representeras partiet i exempelvis Göteborg av en person med ett förflutet i nazistiska Nordiska rikspartiet. Mannen har också varit något av en chefsideolog för den militanta nazistgruppen Föreningen Sveriges Framtid (FSF).

–Man ska inte ha nazistisk bakgrund när man företräder partiet. Jag har svårt att bedöma vad de där organisationerna är för något. Man kan ju hamna fel också som person i ett parti. Vi i partiledningen har gjort bedömningen att de har en trovärdig människosyn, sa Jimmie Åkesson i TV8-programmet Adaktusson.

Samtidigt företräds sverigedemokraterna i Stockholm och Halland av två personer med bakgrund i högerextrema nationaldemokraterna.

Åkesson har tidigare varit tydlig med att det är oförenligt med sverigedemokraternas policy att representera partiet om det finns ett förflutet i nazistiska organisationer eller sympatier med sådana, enligt Adaktusson i TV8.

Han har även i en intervju med tidningen Expo, den 29 januari 2008, förnekat att det finns personer med nazistsympatier som företräder sverigedemokraterna.

När frågan kom på tal hos Adaktusson svarade Åkesson med att partiet har svårigheter med att bedöma Nordiska rikspartiet och nationaldemokraterna.

– Ja, man måste alltid göra en individuell bedömning för varje enskild kandidat så klart och hur trovärdiga de är som sverigedemokrater. Vi har även personer som till exempel kommer från vänsterpartiet eller från andra politiska partier, sa Åkesson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!