Victorias bröllopsnota 14 miljoner

Notan för skattebetalarna blir 14 miljoner när prinsessan Victoria gifter sig. Och hovets apanage höjs med 8 miljoner. Slutsumma: 22 miljoner.


Regeringens hemliga budgetdokument har läckt ut och med i propositionen finns prinsessan Victorias bröllopsnota.

– Det finns ingenting som kommer att överträffa det här bröllopet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt enligt Aftonbladet.

Prislappen hamnar på 14 miljoner kronor och då är det bara inräknat vad skattebetalarna ska stå för. Resten får kungen själv betala. Hovet får tio miljoner av staten för att arrangera bröllopet och därefter får Utrikesdepartementet fyra miljoner för att möta de hundratals journalister som kommer att närvara.

– Vi ser bröllopet som en statsangelägenhet. Ett omfattande antal höga dignitärer kommer till Stockholm och det tycker vi att vi har ett delansvar för, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Förutom det extra bröllopstillskottet höjs även hovets apanage från 112 miljoner kronor till 125 miljoner. En höjning som förklaras med att kronprinsessan Victorias representation kostar allt mer.

Men bra pr eller ej, de folkliga protesterna har inte låtit vänta på sig. På Facebook har flera grupper bildats och guppen "Vägra betala Victorias bröllop" har redan över 55 000 medlemmar.

– Vi för varje år diskussioner om hur vi ska sätta Sverige på kartan, hur vi ska göra reklam för Sverige som turistland. Det finns ingenting som kommer att överträffa det här bröllopet. Det är möjligtvis kronprinsessans föräldrars bröllop 1976. Vi kan inte ens försöka värdesätta det, svarar Fredrik Reinfeldt på kritiken enligt Aftonbladet.

Kolla in bildspelet ovan. Klicka på bilderna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!