Politikers språkresor kostar miljoner

Riksdagsledamöterna åker till Nice på rivieran och England för miljonbelopp.


Riksdagsledamöterna åker hellre till exklusiva anläggningar på semesterorter i Europa för att lära sig språk i stället för gråa kursgårdar i Sverige.

I år väntas kostnaden för riksdagsmännens språkresor bli högre än 1,7 miljoner kronor. Totalt har 2,25 miljoner kronor avsatts i år för resorna.

–Det här är en tradition och utgör den större delen av den budgeten. Men beslutet omprövas varje år, säger Eva Brandorf Helsing, personalchef på riksdagsfövaltningen, till Metro.

En vecka tillbringade flera riksdagsledamöter i Nice på den franska rivieran för att lära sig språk.

– Jag fick frågan och tackade ja. Eftersom jag har ett uppdrag i Europarådets parlamentariska församling var det viktigt för mig att prata så mycket franska som möjligt. Men för min del hade vi lika gärna kunnat vara i någon annan fransktalande del, säger socialdemokraten Björn von Sydow till Metro.

En språkresa för en riksdagsledamot kostar 25 000 kronor, vilket är sex gånger mer än en konversationskurs på Medborgarskolan.

– Vi kan erbjuda lika bra engelskautbildning som en språkresa. Fördelen med en resa till ett annat land är att man kan prata språket efter lektionen, men det blir väldigt intensivt. Jag tror man behöver uppehåll mellan lektionerna för att kunna smälta innehållet, säger Eva Levin, verksamhetschef på Medborgarskolan, till Metro.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!