Äldre patient kvävdes av välling

Socialstyrelsen: Kunde ha undvikits om sjukhuset övervakat patienten.


UDDEVALLA. Personal på sjukhuset i Uddevalla lämnade en äldre kvinna obevakad. En och halv timme senare fann de patienten i sin säng. Livlös.

Det var för två år sedan som en äldre kvinna kom in till sjukhuset i Uddevalla. Hon hade stora svårigheter att få i sig mat och dryck. Personal på sjukhuset började att mata henne med en sond, men de upptäckte att hon gång, på gång slet bort sonden.

Läkare upptäckte att hon led av en tandinfektion och att det troligtvis var anledningen till att hon inte kunde få i sig maten. De planerade därför en operation. Men innan operationen fortsattes hon att matas via sonden.

Personalen på sjukhuset kunde inte veta hur mycket patienten förstod eftersom att hon tidigare fått en stroke och hade svårt med talet. Men trots detta lämnade de henne obevakad.

På kvällen fick patienten sin ordinarie dos med välling, som skulle pågå i cirka tre timmar. Personalen upplevde patienten som lugn varför hon lämnades. Men en och en halv timme senare, när de kom tillbaka, hade patienten återigen slitit bort sonden. Denna gång hade då vällingen åkt in i lungorna.

Nu riktar Socialstyrelsen skarp kritik mot sjukhuset och menar att det kunde ha undvikits om patienten övervakats.

"Även om patienten var lugn vid tillfället som vällingen kopplades till sonden borde patienten inte ha lämnats ensam under pågående vällinginfusion. Socialstyrelsen kan konstatera att komplikationen i form av aspiration av välling skulle kunna ha undvikits om patienten övervakats", skriver Socialstyrelsen i sin utredning.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!