Lantisarna rasar mot Nyheter24:s nöjeschef

Om raggarpartiet bestämde: "Stureplan ska bli en inhägnad där turister får se på alla 08:or som stressar runt, runt." Quetzala Blanco: "Jag tror alla på landet är avundsjuka på oss i Stockholm."


Efter att Nyheter24:s nöjeschef Quetzala Blanco i SVT Debatt i veckan hävdade att folk som bor utanför storstäderna är avundsjuka på "oss som bor i Stockholm" har hela Sverige (utanför Stockholm) rest sig som en man. Mot Quetzala Blanco.

SVT-debatten aktualiserade den så kallade Robin Hood-skatten - skatteutjämningspolitiken som fördelar om pengar mellan stad och land. Och i debattstudion diskuterades rimligheten i att kommuner i Stockholm betalar närmare 14 miljarder kronor per år till kommuner utanför huvudstaden.

Enligt Quetzala Blanco borde man inte fortsätta slussa ut pengarna.

–Nej, det är som konstgjord andning. Det blir som reservat av det hela, sa hon under debatten.

Men inte nog med det. Quetzala sa att lantisar är lata och avundsjuka på stockholmare samt att hon inte alls gillar Kiruna.

I kommentarerna till ett blogginlägg där Quetzala publicerat ett argt läsarmejl är stämningen het.

"ska vi gräva upp stureplan o göra en gruva där eller hur ska vi kunna försörja landet med stålindustrin och skogsbruk i lilla sthlm?" frågar sig en Vickan i ett långt inlägg.

"Om vi i Raggarpartiet fick bestämma så skulle jag pusha för att Stureplan ska bli en inhägnad där turister får se på alla 08:or som stressar runt runt", skriver en representant för raggarpartiet som siktar på att ta sig in i Riksdagen 2010.

Quetzala - vad tycker du om raggarpartiets idé?

–Haha, en genial idé. Helt fantastisk. Det är Stockholmssightseeing på riktigt. Å andra sidan är jag även sugen på att göra en videoinstallation med övervakning av rulltrapporna på knutpunkter som T-Centralen. Se vilken sida folk från landsorten ställer sig på och sådant, säger Quetzala Blanco till Nyheter24.

Vad har du reagerat mest på av de mejl och kommentarer som kommit efteråt?

–Jag har aldrig fått så många inbjudningar till landsorten! Det tycker jag är trevligt. Det är däremot synd när människor är så onyanserat aggressiva i mejl och bara skriker rakt ut i blint raseri.

Kirunapartiets grundare, fackföreningskämpen och gruvarbetaren Lars Törnman medverkade också i debatten. Och enligt honom handlade inte frågan om avundsjuka, eller att Stockholm ger pengar till landet.

Är lantisarna avundsjuka på stockholmare?

– Nej, absolut inte. Diskussionen handlade ju inte om det heller, säger Törnman till Nyheter24.

Okej, men vad tycker du om att Quetzala sa så?

– Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Det blev ju lite diskussion efteråt. Efter programmet åt jag och Quetzala middag och jag tror att hon är så pass förståndig att hon förstår att Sverige inte bara är Stockholm.

–Vi pratade om allt möjligt. Hon är en trevlig tjej.

Vad skulle hända om Sverige la ner Kiruna och invånarna flyttade till Stockholm?

–Då skulle vi gå under som land. Det folk inte verkar förstå är att bolagens kontor ligger i Stockholm men att verksamheten pågår här uppe.

–Skulle gruvorna läggas ner skulle Sverige till slut bli till en bubbla som skulle spricka precis som Island, säger Törnman till Nyheter24.

Quetzala, berätta mer om middagen med Törnman efter debatten. Vilka andra var med och vad pratade ni om?

–Det var otroligt trevligt. Det var jag, Törnman, Gunnar Oom, Ilmar Reepalu och Peter Egardt från Handelskammaren. Jag åt råbiff och drack starköl.

– Vi pratade om allt mellan himmel och jord. Jag fick lära mig mycket om gruvor, citybanan, Irlands utveckling, Kirunas rymdsatsningar, skolpolitik, statusen på lärarjobbet, skatter och höra gamla hjärtliga skrönor om legendariska kommunherrar.

För elva år sedan hamnade ordförande för Riksdagens EU-nämnd, Anna Kinberg Batra (m), i ett liknande blåsväder.

I samband med sin personvalskampanj intervjuades hon i SVT Rapport om hon var värd de 360 000 kronorna som MUF sponsrat henne med.

– Det får stockholmarna avgöra. Och för att de ska kunna göra det så måste de ju veta vem jag är och det kostar pengar. Men jag litar på stockholmarna. Alla som får rösta är myndiga. Och stockholmare är smartare än lantisar, tycker jag, sa hon då.

Nyheter24 når Anna Kinberg Batra som också blev inbjuden till SVT Debatt, men inte kunde komma.

Kommer du ihåg ditt uttalande?

–Ja, det är klart jag gör. Det är något jag har fått kommentera oändligt mycket. Är inte så förtjust i att prata om det om jag ska vara ärlig.

Var det en pr-kupp?

–Nej, jag anade inget illa då. Jag skulle skoja till det lite. Det var mer tänkt som att hedra stockholmarna med glimten i ögat.

Annars tycker Kinberg att det är bra att debatten är igång.

– Som skatteutjämningssystemet är utformat nu så missgynnas stockholmare. Det drabbar Stockholm orättvist. Vissa verkar tro att vi i Stockholm lever lyxliv, men så ser ju inte verkligheten ut. Det är många stockholmare som får hålla hårt i plånböckerna, säger Kinberg till Nyheter24.

TROR DU ATT LANTISAR ÄR AVUNDSJUKA PÅ STORSTÄDERNA?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!