Mylläri tillbaka trots avstängning

Den svenske förbundskaptenen i brottning Leo Mylläri är avstängd från all internationell brottning i två år men finns med till helgen trots Ara-domen.


Den svenske förbundskaptenen i brottning Leo Mylläri är avstängd från all internationell brottning i två år.

Men i helgen finns han med igen ändå - i en turnering i Finland. Trots Ara-domen.

Sverige ska vara med i en turnering i Helsingfors, dessutom är det landskamp Sverige-Finland.

– Jag har tagit ut laget, säger Mylläri till TT.

Och han tänker vara på plats när det är tävlingsdag. Men inte vid mattkanten. Och inte för att trotsa Fila. Det handlar mer om regeltolkning.

– Min avstängning innebär att jag inte kan få någon ackreditering, säger Mylläri om internationella tävlingar.

– Däremot kan den inte hindra mig från att köpa biljett och sitta på läktaren.

Gränsdragning

Det var förra veckan som Fila (Internationella brottningsförbundet) meddelade sin dom i det uppmärksammade fallet Ara Abrahamian. Den svenske brottaren, liksom förbundskapten Leo Mylläri, stängdes av i två år på grund av händelserna i Peking-OS. Men gränsdragningen för vad avstängningen gäller är inte helt lätt att göra.

–Skulle det här innebära att finnarna får problem för min skull, så åker jag inte, säger Mylläri.

Domen mot honom slår hårt. Mylläri har i många år suttit vid mattkanten när svenska brottare tävlat utomlands. Det är han som har matchat dem. Det får han inte göra längre. Det är som coach eller tränare han är avstängd.

Omorganisation

Det svenska brottningsförbundet står dessutom just nu mitt uppe i en omorganisation där man ska se över sin landslagsorganisation. Det var på gång långt innan Ara-domen kom. Brottningen ska ha en huvudtränare och en förbundskapten för vardera herrar och damer. Mylläri har sökt jobbet som huvudtränare.

– Det bör kunna fungera även om han formellt sett faktiskt är avstängd, tycker han. Det är ju inte han som matchar brottarna, vilket har varit hans jobb så här långt i karriären.

En head-coach kan jobba runt omkring. Man är lite som en arbetsledare. Men utan ackreditering och möjlighet att röra sig vid mattkanten eller i träningslokalerna. En första test kan det alltså bli redan den här helgen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

1 timme sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

1 timme sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

2 timmar sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

2 timmar sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.