- Foto: Scanpix

Narkomaner får rena sprutor

Landstinget tog emot narkotikautredningen.


STOCKHOLM. Politikerna är redo för att införa ett sprututbytesprogram för narkomaner i Stockholm. Under tisdagen tog Stockholms läns landsting emot narkotikautredningen om beroendevård och smittskyddsåtgärder.

- Vi har fått en gedigen utredning om hur vi kan hjälpa fler ut ur missbruket, och hejda farlig smitta att spridas bland dem som missbrukar. Vi har en välutbyggd och välfungerande beroendevård i Stockholms län, och ett gott samarbete med kommunerna. Det är något vi ska bygga vidare på och kraven på vetenskaplig evidens för behandlingarna och att all beroendevård ska följa Socialstyrelsens riktlinjer är grundläggande, säger Birgitta Rydberg, landstingsråd inom sjukvård och folkhälsa med ansvar för missbruksfrågor, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med kommuner och förvaltning kommer landstinget att diskutera alternativ för sprututbytesprogram.

– Min bedömning är att vi kommer att införa något slags försöksverksamhet med sprutbyten. En förutsättning är att alla övriga förslag genomförs och att sprutbyte ses som en del i en helhet av beroendevård och smittskyddsinsatser. Ett grundkrav i enlighet med riksdagens beslut är att ett eventuellt sprutbytesprogram utformas så att det kan granskas och utvärderas vetenskapligt, säger Birgitta Rydberg (fp).

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!