- Foto: Scanpix

Mobilen ger inte cancer

Flitiga mobilanvändare kan äntligen andas ut. Om man ska tro en stor nordisk studie.


Mobiltelefonerna har inte påverkat antalet cancerfall. En stor nordisk undersökning på 60 000 tumörpatienter ifrågasätter att mobilerna är en cancerfara.

I den vetenskapliga tidskriften Journal of the National Cancer Institute presenterar forskarna sambandet mellan mobiltelefoner och hjärntumörer.

Undersökningens data sträcker sig från 1974 fram till 2003.

Visserligen har förekomsten av hjärntumörer ökat i befolkningen under perioder - men detta redan innan mobilerna blev var mans egendom.

I övrigt varierar antalet tumörer över åren. De har såväl legat stilla som ökat och minskat under de senaste 30 åren.

Mellan 1998 och 2003 - när mobilen låg och strålade i snart sagt allas fickor - kunde forskarna inte se någon skillnad alls i förekomsten av hjärntumörer.

Att antalet hjärntumörer ändå ökar kan enligt forskarna bero på mer effektiva sätt att ställa diagnoser. Man hittar helt enkelt fler tumörer med dagens avbildningstekniker.

- När det gäller den påtagliga ökningen av meningiom hos kvinnor sedan början av 90-talet, har vi ingen riktigt bra förklaring ännu, säger professor Maria Feychting vid Karolinska instituet och en av medförfattarna till studien till Göteborgs-Posten.

Forskarna vill inte helt utesluta möjligheten att det finns ett samband mellan mobiler och hjärntumörer.

Undersökningen har inte på individnivå tittat på hur patienter med hjärntumörer använder mobiltelefoner.

- Vi vet inte om det finns speciella tumörtyper som kan vara känsligare än andra för mobilstrålning, eller om risken ökar med flitig användning av mobilen, säger Maria Feychting till GP.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!