Landstingspersonal löpte amok på personalfest - tömde lustgastuber

Personal vid landstinget i Jämtland gick bärsärk på personalfest. Tog sig in i ambulanshallen och tömde lustgastuber och saboterade en ambulans.


ÖSTERSUND. En blöt personalfest i landstingspersonalens regi gick över styr. Rejält över styr.

– Det är helt oförsvarbart att göra så här. Det är väldigt dåligt omdöme, säger en mycket upprörd Inga-Lill Persson, verksamhetschef för akutvården på Östersunds sjukhus, till Östersunds-Posten.

För drygt en vecka sedan tog sig ett gäng anställda vid landstinget i Jämtland för att festa järnet. Det blev vilt, minst sagt.

Lite för vilt - med tanke på att personerna var offentliganställda och därmed hade tillgång till festatteraljer bortom gemene mans räckhåll: Ambulanser och lustgastuber till exempel. Oslagbara partyingredienser, förstås. Åtminstone tedde det sig just då som en förträfflig idé att sätta dem i bruk - på fyllan.

Men nu kan den vilda landstingsfesten få rättsligt efterspel för deltagarna.

Från festlokalen tog sig de landstingsanställda in i ambulanshallen vid brandstationen i centrala Östersund.

Väl där äntrade de en reservambulans, som används vid stora utryckningar, och tömde två tuber lustgas. Därmed gjorde de också ambulansen obrukbar.

– En ambulans ska vara städad och allt ska finnas på plats för att man snabbt ska kunna rycka ut. Så var det inte i den här, säger verksamhetschefen Inga-Lill Persson till Östersunds-Posten.

Nu riskerar de anställda att få sparken.

– De disciplinåtgärder som finns är först skriftlig varning och i nästa steg avsked. Oavsett vilket det blir så är det allvarligt, säger landstingets personalchef Björn Ahlnäs till tidningen.

De fem landstingsanställda har i varierande grad erkänt sin delaktighet i det vilda förloppet.

En av de anställda har redan sedan tidigare ertappats med fingrarna i syltburken - efter en liknande incident. Personen i fråga är nu avstängd från sin tjänst.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!