- Foto: LO

Klyftorna mellan fattig och rik ökar

En ny LO-rapport slår fast att inkomstskillnaderna fortsätter öka.


De rikaste har mellan 1991 och 2007 ökat sina disponibla tillgångar med hela 88 procent. Det skriver LO-utredaren Anna Fransson och LO:s arbetslivschef, Irene Wennemo på DN Debatt i dag, tisdag, där de presenterar en ny facklig rapport om inkomstutvecklingen.

Och enligt LO är det både alliansregeringen och den tidigare socialdemokratiska regeringen som bär ansvar för de allt mer omfattande inkomstklyftorna.

För de fattigaste har de disponibla inkomsterna under samma tid bara ökat med 15 procent, skriver LO.

De senaste sex åren har förvärvsarbetande realt fått i genomsnitt 3,3 procent om året i inkomstökning. Siffran för arbetslösa och sjuka är 0,86 procent.

Även om inkomstklyftorna ökade dramatiskt också under till exempel s-regeringen Persson skedde det stora språnget mellan 2006 och 2007 när alliansregeringens arbetsmarknadspolitik slog igenom.

Den borgerliga politiken var också innan valet 2006 tydlig med att den siktade in sig på att belöna dem som har ett arbete på bekostnad av dem som går på någon form av ersättning.

Men en politik som gör det lönsamt att jobba har också gjort det förhållandevis mindre lönsamt att vara arbetslös eller sjukskriven.

- Att låta sjuka, arbetslösa och pensionärer halka efter gröper ur tryggheten för alla. De ökande skillnaderna är ett politiskt val, skriver Anna Fransson och Irene Wennmo från LO på DN Debatt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!