- Foto: Scanpix/ Petros Giannakouris

Starka laserpekare kan vapenklassas

Nu pågår ett arbete med att vapenklassa de gröna laserpekarna i hela Europa. 


I februari i år tog Strålsäkerhetsmyndigheten ett beslut om att förbjuda starka laserpekare på allmän plats. Men det är fortfarande helt lagligt att sälja, köpa och inneha laserpekarna.

Sedan november förra året har 80 fall rapporterats där poliser har kommit till skada av de gröna laserpekarna. Trots att ingen polis har kommit till allvarlig skada ser man mycket allvarligt på händelserna. Särskilt oroande är det när man riktat laserpekare mot flygpiloter.

– Det är ingen skillnad mot en projektil och kan absolut jämföras med ett vapen. Det är bara att hålla tummarna för att det inte inträffar några allvarliga skador, säger Per Engström, sektionschef på Rikspolisstyrelsens polisavdelning.

Nu pågår därför, enligt Rikspolisstyrelsen, ett arbete med att vapenklassa de starka laserpekarna i hela Europa. Enligt polisens sammanfattning av det senaste årets attacker rör det sig i huvudsak om ett storstadsfenomen.

– Sådana här fenomen brukar starta i storstäderna, uppfinningsrikedomen är störst där. Sen sprider det sig vidare, säger Per Engström till Svenska Dagbladet.

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!