1 av 6
- Foto: Faksimil från fredsfabriken.
2 av 6
- Foto: J Scott Applewhite/AP/Scanpix
3 av 6
- Foto: Jan Collsiöö/Scanpix
4 av 6
- Foto: Susan Walsh/AP/Scanpix
5 av 6
6 av 6
- Foto: Louis Lanzano/AP/Scanpix

Tidernas sämsta fredspristagare

Nyheter24 listar historiens sämsta utnämningar.


Att Barack Obama får Nobels fredspris är kontroversiellt. Många har hävdat att Obama inte ska tilldelas ett fredspris så länge han för flera krig.

Obama sägs bara ha agerat för fred i retoriken, inte i praktiken.

Samtidigt tillskyndar försvarare som tycker att Obama mer än någon annan uppfyller den del av fredspriskriteriet som säger att priset ska gå till den "som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande".

Anna Ek, ordförande för Svenska Freds, tillhör dem som tycker att valet av Barack Obama är dåligt.

– Han har gjort mycket viktigt och fått igång dialogen med Ryssland men faktum kvarstår: Han för två krig, säger hon till Nyheter24.

Han kanske inte behöver mer uppmuntran?

– Nej, han är redan världens mäktigaste man och hela världen står redan på hans sida. Det bäddar för besvikelse för det blir svårt för honom att leva upp till, säger Anna Ek.

Tror du att Barack Obama själv tycker att han förtjänar fredspriset?

– Nej, det tror jag inte. Om man tittar på hur han reagerade på utnämningen såg han väldigt obekväm ut i rollen. Och i Oslo har han tackat nej till massa offentliga framträdanden för att han vet att han måste undvika en massa frågor, främst om Afghanistan, säger Anna Ek.

Vem är den mest välförtjänta fredspristagaren som aldrig tilldelats priset?

Gandhi. Han lyckades skapa Indiens självständighet och hans metoder, med ickevåld, har inspirerat fredsaktivister över hela världen, säger Anna Ek.

Barack Obama är långt ifrån den förste kritiserade fredspristagaren. Och inte den första fredspristagaren som är så engagerad i väpnad konflikt att de knappt hinner ta emot priset.

Nyheter24 listar historiens fem sämsta fredspristagare. Svenska Freds ordförande Anna Ek kommenterar Nyheter24:s utnämningar.

5. 2007. Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC

Expresidenten Gore fick Nobels fredspris för en bra dokumentärfilm och småtrevlig retorik. Lite som att ge fredspriset till mer pretentiös Gustav Fridolin.

– Han är ju rätt tradig, säger Anna Ek. Han sa det uppenbara. Det är väl hyfsat bra att han satte fokus på klimatfrågan, men då finns det andra, varför inte Greenpeace till exempel?

 

4. 1988. FN:s fredsbevarande styrkor.

Fick priset för att de gjorde sitt jobb. Inte för att de utförde det ens exceptionellt väl. Utan bara för att de fanns. Västvärlden klappar sig själv på axeln. Svenska Freds ordförande håller med:

– Ett väldigt tråkigt val måste jag säga, säger Anna Ek.

 

3. 2009. Barack Obama.

Pågående krig i Irak, eskalerande krig i Afghanistan och löften om framtida förändring. Det räckte gott för att få Nobels fredspris.

– Fanns det verkligen ingen annan? säger Anna Ek som tror att norska Nobelkommittén gjort Obama en björntjänst i och med utnämningen.

– Hur ska han kunna leva upp till förväntningarna?

 

2. 1994. Yassir Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin.

För att de "möjliggjorde en fredsprocess" i konflikten mellan Israel och Palestina. Well. Med facit i hand: Ordet fredsprocess har aldrig betytt så lite för så många.

– Vad ledde det till egentligen? Flera gånger han man gett priset som uppmuntran till fortsatt arbete. När har det hjälpt? undrar Anna Ek.

 

1. 1973. Henry Kissinger

(och Le Duc Tho som vägrade ta emot priset) för fredsöverenskommelsen i Vietnamkriget.

En värdelös fredsöverenskommelse med livslängd som en öppnad tetra mellanmjölk. Anna Ek håller med om att Kissinger är den sämsta fredspristagaren någonsin. Varför?

– Varför? Herregud, det är hjärnan bakom Kalla kriget och alla krig som bedrevs på den tiden. Det blir bara löjligt. Och Kissinger hade inte ens självinsikt nog att tacka nej, konstaterar Anna Ek.

Håller du med? Vem tycker du är den sämsta fredspristagaren?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!