Du betalar för farligt svinvaccin

Enligt ett avtal - som tidigare var hemligstämplat - tar staten på sig alla kostnader om svininfluensavaccinet skulle orsaka skador.


Staten får stå för alla kostnader om influensavaccinet orsakar skador och tillverkaren Glaxo Smith Kline dras inför domstol av vaccinets offer.

Det betyder att skattebetalarna inte bara betalat dyra pengar för vaccinet - utan också får plocka upp notan om det skulle orsaka skador.

Socialstyrelsen har nu offentliggjort avtalet efter det att kammarrätten beslutat att sekretesstiden för villkoren i avtalet gått ut.

Enligt Smittskyddsinstitutet har 18 svenskar - 4 kvinnor och 14 män - dött i sviterna av svininfluensan. Tre av dem var i princip friska, de andra tillhörde olika typer av riskgrupper.

Svininfluensavaccinet har orsakat två dödsoffer i Sverige.

- Vaccinet mot svininfluensan leder till samma typ av biverkningar som vaccinen mot ”vanlig” säsongsinfluensa, sa Gunilla Sjölin Forsberg, enhetschef för enheten för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, tidigare till Aftonbladet.

Läkemedelsverket tonar ner riskerna för dödsfall.

- Lindriga influensasymptom och lokala besvär är det som dominerar, precis som vi hade förväntat oss, säger Gunilla Sjölin Forsberg.

 

 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!